Bouvier des flandres

Fakta om hundrasen: Bouvier des flandres

Här kan du läsa allt om hundrasen Bouvier des flandres. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bouvier des flandres valp.

Bouvier des flandres

Ursprung

Bouvier des flandres är en ras som härstammar från Flandern vid gränsen mellan Belgien och Frankrike och båda länderna gör anspråk på rasen som deras. Rasen kom till under medeltiden och användes till en början för att vakta och driva boskap, men bönderna strävade efter att ha en hund som kunde var lämplig inom flera områden. De fick därför också vara vakthund, herdehund med mera.

Rasklubben startades under tidigt 1900-tal i Belgien, och trots stora motgångar med två världskrig och nära utrotning så finns rasen kvar idag. I Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Bouvier des flandres är i grunden en vallhund men tack vare dess mångsidighet har använts för en mängd andra arbetssysslor. Det är en lugn, sansad och intelligent ras som är orädd. Dess mentalitet, balanserade skärpa samt klokhet och förmåga att ta initiativ gör att den nuförtiden används främst som vakthund men även som led- samt polishund.

De funkar även som sällskapshund för den aktiva familjen förutsatt att den får den mentala och fysiska stimulering som behövs för att hunden ska må bra.

Det är generellt en frisk och tålig ras, höftledsdysplasi samt armbågsledsdysplasi förekommer.

Utseende

Bouvier des flandres är en kort och kraftigt byggd hund med en kompakt kropp med muskulösa ben. Utan att vara klumpig ska den visa sig vara kraftig och stark. Rasen har rikligt med päls i två lager för att klara tuffa väderförhållanden. Täckhåret är strävt, torrt, matt och lite rufsigt utöver det har den rikligt med underull.

Rasen finns i fyra färgvarianter, grå, brindle, sotig samt svart. Den kräver viss pälsvård, om man vill undvika att hunden fäller överallt så rekommenderas det att man kammar igenom den ungefär en gång i veckan. Hunden badas vid behov och schampo bör undvikas.

Hur stor är en Bouvier des flandres? Vad väger en Bouvier des flandres?

Mankhöjden för tikar är 59-65 cm och 62-68 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 27-35 kg för tikar och 35-40 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Bouvier des flandres

  • Det är en ras som behöver regelbunden mental och fysisk stimulans vara att vara en glad och balanserad hund
  • Socialisering bör ske tidigt, en lydnadskurs är också att rekommendera
  • Den kräver en del pälsvård vilket man bör vara medveten om

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor