Fakta om hundrasen: Broholmer
Här kan du läsa allt om hundrasen Broholmer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Broholmer valp.
Ursprung
Broholmer har varit känd sedan medeltiden då den användes som jakthund, främst vid jakt på hjort. Senare var det främst en vakthund av större gårdsägare och på slott. Vid slutet på 1700-talet fanns det en greve, Sehested av Broholm, som avlade fram en renrasig hund vars rasen fick sitt namn. Detta gjorde att rasen växte i antal.
Rasen blev dock nästa utrotad kort efter andra världskriget men växte sedan starkare på grund av arbetet som lades ned av en kommitté som hade som mål att bibehålla rasen och öka tillväxten. Rasen erkändes internationellt 1998 men fanns endast i Danmark och vissa andra europeiska länder, rasen har dock växt i antal i USA efter att den första exporterades över Atlanten 2009.
I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och Pinscher, Molosser och Bergshundar samt Sennenhundar.
Egenskaper
En Broholmer ska vara lugn, självsäker samt vaksam. Rasen har de senaste decennier varit en vakthund vilket har gjort det till en familjekär hund som ser efter sin flock. Tack vare sina egenskaper så funkar den väl med barn samt andra hundar som tillhör flocken, den är däremot inte medveten om sin stora storlek och bör därför inte lämnas ensam med mindre barn och ska alltid vara under övervakning.
Den är till viss del reserverad mot främlingar. Det är en stor hund med en del energi vilket gör att den är i behov av daglig motion. Rasen är generellt en frisk ras med vissa problem med lederna.
Utseende
Broholmer är en stor hund som är kraftigt byggd med stort massivt huvud och rör sig med kraftiga rörelser, trots detta är hunden relativt smidig för sin storlek. Rasen kommer i tre olika färgvarianter, gul med svart ansiktsmask, svart eller rödgul.
Rasen är korthårig så nästintill ingen pälsvård krävs utöver någon enstaka borstning samt bad vid behov, pälsen fäller dock en del.
Hur stor är en Broholmer? Vad väger en Broholmer?
Tikarnas mankhöjd är ca 70 cm och 75 cm för hanarna. Tikarnas vikt ligger vanligtvis mellan 40-60 kg, hanarna väger mellan 50-70 kg.
Tänka på innan köp av Broholmer
- Det är en stor hund som kräver daglig motion för att må bra
- Rasen har inte mycket päls med den fäller en del
- Den är en familjekär som inte lämpas till att lämnas ensam under längre perioder
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida