Leonberger

Fakta om hundrasen: Leonberger

Här kan du läsa allt om hundrasen Leonberger. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Leonberger valp.

Leonberger

Ursprung

Leonberger är en hundras från staden Leonberg i regionen Stuttgart, Tyskland. Rasen är ett resultat av djurvännen och dåtida stadsrådet av Leonberg, Heinrich Essig. Essig avlade flertalet liknande hundar under 1800-talet, däribland Grand danois, Newfoundlandshund, Landseer etc. 

År 1839 införskaffade han en Sankt Bernhardshund som han parade med en av sina Newfoundlandshund. Resultatet blev startskottet till Leonberger som vi har idag och rasen fick sitt namn 1846. Rasen växte snabbt i popularitet dels tack vare sitt utseende, dels för sitt stabila temperament och sin vaktinstinkt. 

Efter Essigs bortgång 1890 startade den första rassammanslutningen år 1895 som fortsatte avelsarbetet. Rasen kom till Sverige redan på 1890-talet men de första svenskfödda kullarna dröjde till 1970-talet. I Sverige tillhör hunden grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Trots sin bakgrund som en vakthund är Leonberger idag en utpräglad familje- och sällskapshund. Rasen uppträder självsäkert, vänligt och är orädd i alla situationer. 

Dagens ras fungerar väl i moderna boende- och levnadsförhållande men besitter än idag viss vaktinstinkt. Rasen har en god inlärningsförmåga och en måttlig energinivå. En väldresserad Leonberger som får regelbunden mental och fysisk stimulans blir en utmärkt familjehund. 

Rasen anses generellt vara en frisk ras trots sin stora storlek. Höftledsdysplasi, tumörer och hjärtsjukdomar förekommer. Avelsrekommendationer från rasklubben finns för uppfödare.

Utseende

Leonberger är en väldigt stor och kraftig hund med en del muskler men med bibehållen elegans. Den ska ha en harmonisk kroppsbyggnad och hanarna ska visa på en imponerande och kraftfull kropp. 

Rasen har en del päls som består av en tät underull och en lång och riklig täckpäls. Pälsen ska vara rak, medelmjuk till grov och lång, lätt vågig päls är också förekommande. På hanhundarna är pälsen runt hals och bröst tjock och lång som bildar en man. Pälsfärgen är röd, rödbrun, lejongul och sandfärgad med en svart mask. 

Rasen har mycket päls med en vattenavstötande underull. Pälsen bör borstas ordentligt åtminstone en gång per vecka för att hålla den i gott skick och för att undvika tovor. Rasen fäller året om, men extra mycket två gånger per år. Tassarna bör ansas och päls på öronen bör ryckas vid behov, utöver det görs inget med pälsen. 

Hur stor är en Leonberger? Vad väger en Leonberger?

Mankhöjden för tikar är 67-72 cm och 72-80 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 45-55 kg för tikar och 55-70 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Leonberger

  • Det är i grunden en vakthund med viss vaktinstinkt kvar
  • Den har måttligt med energi men det är en väldigt stor hund som kräver regelbunden motion
  • Den kräver en hel del pälsvård 
  • Det är en stor hund så trångbebodda utrymmen är inte lämpligt och man får vara beredd på högre kostnader för mat

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Leonberger

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor