Bullterrier

Fakta om hundrasen: Bullterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Bullterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bullterrier valp.

Bullterrier

Ursprung

Det råder delade åsikter över Bullterrierns ursprung. Den idag utpräglade sällskapshunden menar vissa avlades för att bli en mångsidig kamphund.  Genom att korsa en Bulldogg med en Terrier ville man få fram en kraftfull hund som ändå var smidig. Andra menar att det råder förvirring mellan kamphunden Bull-and-Terrier och den nuvarande Bullterriern.

Rasen började avlas fram efter att hundhetsning blev olagligt i Storbritannien och därmed anses det inte troligt att rasen avlades fram för detta syfte. Thomas Hinks, skaparen av Bullterriern, avsåg att avla fram en helt vit hund under mitten av 1800-talet. Redan vid början på 1900-talet började det dyka upp färgade individer.

Det finns även en annan variant av rasen som kallas Miniatyrbullterrier. Denne kom också till under 1800-talet men var nära på att utrotas, rasen kom dock till på nytt och registrerades igen i den Engelska Kennelklubben 1939.

Hundens rasklubb i England grundades 1887 och i Sverige tillhör båda varianterna av rasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Bullterrier är idag en mångsidig familjehund och används som sällskapshund. Det är en lekfull och godmodig ras som ibland kan vara lite envis men alltid hängiven. Den kan ibland framfusig karaktär och eftersom den är lite envis så kan det tolkas som att rasen är svåruppfostrad, det finns dock några enkla knep för att få en glad och stabil hund.

De ska tidigt socialiseras med andra människor och hundar, konsekvent och fast men kärleksfull träning, daglig motion samt kvalitetstid med sin familj. Uppfyller man dessa kriterier kommer man få en lojal och kärleksfull bästa kompis.

Det finns vissa immunologiska sjukdomar samt hjärtfel och njursjukdom inom rasen. Rasklubben har ett inofficiellt program där rekommendationerna är att årligen testa för sjukdomarna.

Utseende

Båda varianterna ska vara muskulösa, kraftigt byggda och ska ge ett intryck av maximal substans för storleken på hund samt med typ och könsprägel. Skillnaden mellan de två varianterna är att Bullterrier inte har någon specifik gräns för mankhöjd eller vikt, medan Miniatyrbullterriern får max vara 35,5 cm hög. Båda raserna har ett äggformat huvud med konvex nosrygg.

Raserna kommer i lite olika färgvarianter, de kan vara helvita, helvita med svarta eller tigererade fläckar, två- eller trefärgade med svart, tigererad, röd eller fawn då vit inte är dominerande. Den har en kort jämn och åtliggande hård päls som inte kräver någon skötsel och badas vid behov. 

Hur stor är en Bullterrier? Vad väger en Bullterrier?

Trots att rasen inte har en gräns för mankhöjd är de oftast ca 53 cm höga och väger vanligtvis mellan 23-30 kg. Miniatyrbullterriern är en mindre variant av Bullterriern.

Tänka på innan köp av Bullterrier

– Det är en ras som kräver en fast men vänlig hand vid uppfostran
– Hunden kan vara envis och ägaren måste därmed vara mer envis och ha tålamod
– De kräver ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor