Malteser

Fakta om hundrasen: Malteser

Här kan du läsa allt om hundrasen Malteser. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Malteser valp.

Malteser

Ursprung

Maltesern tros vara en av de äldsta dvärghundsraserna i världen och de tillhör Bichon familjen. Likt många andra hundraser har även Malteserns ursprung flera versioner, en sak de flesta är eniga om är att rasen är bunden till Medelhavsområdet.

En del påvisar att Malta är rasens ursprungsplats medans andra menar att rasens namn är en del av ordet “Melita”  som är namnet på en ö i det Adriatiska havet. I hundens rasstandard blev Centrala Medelhavsområdet hundens hemland. 

Sedan flera hundra år f.Kr. har det funnits hundar av dvärghundstyp på öarna runt omkring Medelhavet, dessa hundar anser man ska ha varit nära besläktade med den Maltesern som vi känner till idag. 

Rasen fanns tidigare i två olika pälsvarianter, ena var korthårig och den andra varianten var långhårig och dessa hundar fanns i många olika färger. Från början var rasen större men med tiden blev storleken mindre, det finns hemska historier om hur man gav hunden salt så att den skulle bli törstig och dricka vatten istället för att äta och växa sig större.

Rasen var även under medeltiden en väldigt populär hundras och användes då som sällskapshundar.

Rasen kom till Sverige år 1910 och tillhör grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Den pigga och alerta Maltesern är än idag en perfekt sällskapshund. De gillar att göra det mesta, exempelvis att gå långpromenader, öva på olika tricks eller helt enkelt vara hemma och mysa med familjen. Det finns även de hundar som visat goda resultat inom lydnad, spår och agility

Det är en ras som är i behov av daglig motion och aktivering för att den ska må bra trots sin lilla storlek. Man kan exempelvis ha som mål att lära hunden olika tricks någon gång i månaden eller aktivera den på andra sätt. På så sätt kan man få en väluppfostrad hund samtidigt som hunden får ett syfte. 

Rasen beskrivs som social och de tycker även att det är roligt att träffa nya människor. Det är generellt en frisk hundras men tyvärr förekommer (patellaluxation) som är knäledsfel och (hernia umbilicalis) som är navelbråck.

Utseende

Maltesern är en liten dvärghund, dess päls är lång, tät, skinande blank och med silkeslen struktur utan någon underull. Hundens färg är vit och enligt rasstandarden är även en svag nyans av elfenbensfärg och spår av orangea toner tillåtna. 

Denna ras är i stort behov av pälsvård, de behöver generellt sett kammas och borstas dagligen eller åtminstone varannan dag. De är även i behov av regelbundna bad samt att man håller hundens ögon torra och plockar bort hår från det området. 

För att underlätta denna process är det väldigt bra om man vänjer hunden redan som valp med dessa moment: borstning/kamning, kloklippning, föning, tandborstning och rengöring av ögon.

Hur stor är en Malteser? Vad väger en Malteser?

Mankhöjden för tikar är 20-23 cm och 21-25 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 3-4 kg för båda könen. 

Tänka på innan köp av Malteser

  • De är i stort behov av pälsvård och behöver tränas upp tidigt 
  • Den har en del energi och behöver aktiveras och motioneras ofta 

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Malteser

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor