Canadian eskimo dog

Fakta om hundrasen: Canadian eskimo dog

Här kan du läsa allt om hundrasen Canadian eskimo dog. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Canadian eskimo dog valp.

Canadian eskimo dog

Ursprung

Hundrasen Canadian eskimo dog har sedan en lång tid tillbaka använts till bland annat drag- och jakthund av olika inuitfolk, dvs eskimåer. Som drag- och slädhund var rasen kapabel att under en dag dra laster på ca 40-80 kg per hund på distanser upp till 10 mil.

Under sommarperioderna användes dessa hundar som klövjehundar och de kunde bära last och packning upp till en vikt på ca 15 kg. Som jakthund används de bland annat till att lokalisera sälarnas lufthål men även till att ställa både myskoxe och isbjörn. Canadian eskimo dog förknippas med inuitfolket och från arktiska delen av Kanada där rasen ursprungligen kommer ifrån.

Rasen tillhör grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Canadian eskimo dog ursprung grundar sig i att vara en hårt arbetande hund med långa arbetsdagar. De trivs bra med tufft arbete och arbetar gärna med sånt som de gjorde förr i tiden, det vill säga dra slädar och bära packning åt och med sin ägare. Rasen behöver mycket motion för att stilla de energibehoven som de har och lämpar därför sig inte som endast sällskapshund.

Det är en vänlig hundras som gillar mycket uppmärksamhet från familj och vänner. Trots sina jaktinstinkter är rasen sällan avståndstagande gentemot främlingar. Rasen kan både skälla och yla relativt enkelt.

På grund av att det endast finns ett fåtal individer i Sverige kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsotillstånd.

Utseende

Rasen har tät, tjock och hårda täckhår med en tät underull som skyddar mot de tuffaste vinterförhållanderna. Hanhundar har en pälskrage runt halsen som ser ut som en man, detta får hanen att se ut som större än vad de egentligen är.

Canadian eskimo dog fäller sin päls under vår och höst, under dessa fällningar lossnar underullen i stycken under några dagar. De är i samband med fällning i behov av pälsvård så som borstning, i övrigt är pälsen ganska underhållsfri.

Enligt rasens rasstandard är många färger tillåtna men ingen av färgerna får vara dominerande. Ett exempel på dessa färger är vit på hundens kropp med något rött, gyllene, brunt, grått eller svart kring hundens ögon eller på öronen.

Hur stor är en Canadian eskimo dog? Hur mycket väger en Canadian eskimo dog?

Storleken på Canadian eskimo dog skiljer sig något beroende på kön, hanhundars mankhöjd är ca 58-70 cm och tikars ca 50-60 cm. Vikten på en hanhund är ca 30-40 kg och för tik ca 18-30 kg.

Tänka på innan köp av Canadian eskimo dog

  • Rasen kräver mycket motion och aktivering för att må bra
  • Hunden fäller ca 2 gånger per år
  • Rasen tenderar att både skälla och yla

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor