Komondor

Fakta om hundrasen: Komondor

Här kan du läsa allt om hundrasen Komondor. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Komondor valp.

Komondor

Ursprung

Komondor är en stor hund med en lång, tjock och raggig päls. Till utseendet kan den till en början se ut som en hund som är till för att gosa med, men pälsen fyller en annan funktion. Rasen är en vakt- och herdehund som med sin stora vita päls kan kamouflera sig bland fåren som den skyddar mot varg och andra rovdjur.

Rasens hemland är Ungern men tros ha kommit från Asien tillsammans med invandrande magyarer som var nomader som levde på boskapsskötsel. Även idag är rasen en utpräglad herde- och vakthund och i Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Komondor är en ras som främst används som vakt- och herdehund vilket märks tydligt på hundens beteende och egenskaper. Den tar sitt arbete på största allvar och uppvisar ett modigt och självsäkert beteende för den egendom och boskap den ska vakta. Den har starka vaktinstinkter och är generellt misstänksam gentemot obehöriga inkräktare av sitt revir. Under dagtid observerar den sin omgivning och under natten är den oftast i ständig rörelse.

Rasen är intelligent men även envis och lämpar sig inte som sällskapshund eller för förstagångsägare. Den kräver en erfarenhet ägare som kan uppfostra hunden med en fast hand och som förstår hundens vaktinstinkter. Rasen bör till exempel inte släppas lös på en vanlig hundrastgård då dess instinkter kan leda till konfrontationer.

Komondor anses generellt vara en frisk ras med få rasbetingade sjukdomar, höftledsdysplasi förekommer dock.

Utseende

Komondor är en stor hund med en kraftigt byggd kropp. Kroppen är något rektangulär och hunden väcker, med sin värdiga hållning, respekt och fruktan. Rasen har en dubbelpäls som består av en mjuk underull och ett grövre täckhår. Från 6 månaders ålder bildar hunden en filtad, vågig snörpäls som man hjälper hunden med genom att bilda fingertjocka tofsar. Detta ger hunden ett starkt skydd mot både tuffa väderförhållanden men även mot rovdjur.

Pälsen behöver inte borstas eller trimmas då den inte fäller, hunden behöver dock badas vid behov. Pälsfärgen är elfenbensfärgad.

Hur stor är en Komondor? Vad väger en Komondor?

Mankhöjden för tikar är minst 65 cm cm och minst 70 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 40-50 kg för tikar och 50-60 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Komondor

  • Det är i grunden en vakthund med en stark vaktinstinkt
  • En Komondor lämpar sig inte som sällskapshund eller för förstagångsägare på grund av sina egenskaper
  • Utöver den ursprungliga pälsvården vid 6-12 månaders ålder kräver den ingen vidare pälsvård utöver enstaka bad vid behov

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor