Cao fila de sao miguel

Fakta om hundrasen: Cao fila de sao miguel

Här kan du läsa allt om hundrasen Cao fila de sao miguel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Cao fila de sao miguel valp.

Cao fila de sao miguel

Ursprung

Hundrasen Cao fila de sao miguel härstammar från Portugal och användes främst som vakt- och herdehund, de var så kallade “heelers” som vallade genom att bita/nafsa boskapen på deras bakben. Namnet på rasen översätts som, “Cao” som betyder hund och “fila” som betyder att hålla något med munnen/tänderna på portugisiska.

De flesta hundarna finns i Azorerna (en ögrupp i norra Atlanten) som är rasens ursprungliga region. Bakgrunden till Cao fila de sao miguel är gemensam med den numera utdöda terceirahunden, Iberiska molosserhunden Matin de Terceira. År 1978 startade en nationell inventering av hundrasen för att sedan 1983 godkännas av den Portugisiska Kennelklubben Clube Português de Canicultura förkortat CPC.

År 1995 erkändes rasen av den internationella hundorganisationen FCI. Nuförtiden är det en av de mest populära hundraserna i Portugal. Den första Cao fila de sao miguel importerades från Finland till Sverige 2017, rasen tillhör grupp 2, schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Rasen anses vara väldigt smart och lättlärd och används bland annat som polis- och bevakningshund i Portugal. De är fantastiska boskapshundar som gärna vaktar både boskap och familj, att vakta boskap är något som rasen än i dag används till runt om i Europa. Likt övriga hundar med vaktinstinkt tenderar även denna ras att vara bestämd och avvaktande gentemot främlingar. Det är av stor vikt att socialisera sin Cao fila de sao miguel tidigt i hundens familj, både med människor men även med andra hundar och djur.

Det är därför en hund som kan kräva en mer erfaren ledare och denna hundras rekommenderas inte till människor utan stor hundvana. Denna ras kräver mycket fysisk aktivering för att ge hunden tillräcklig daglig stimulans.

På grund av att antalet individer i Sverige är få kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa. 

Utseende

Rasen har en kort, slät, tjock och relativt hård päls, tack vare rasens korta päls krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med kamning och bad vid behov.

Rasens färg är brindle (tigrerad) med grundfärgen fawn, ljus fawn med svärtade schatteringar, även gråaktig från ljust till mörkt.

Hur stor är en Cao fila de sao miguel? Hur mycket väger en Cao fila de sao miguel? 

Storleken på denna hundras är medelstor till stor, mankhöjden för hanhundar är ca 50-60 cm och för tikarna ca 48-58 cm. Vikten är ca 25-35 kg för hanhundarna och 20-30 kg för tikarna.

Tänka på innan köp av Cao fila de sao miguel

– Rasen kan vara avvaktande gentemot främlingar
– Hunden behöver mycket motion
– Rasen lämpar sig inte för förstagångsköpare

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor