Fakta om hundrasen: Ceskoslovenský vlciak
Här kan du läsa allt om hundrasen Ceskoslovenský vlciak. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Ceskoslovenský vlciak valp.
Ursprung
Hundrasen Ceskoslovenský vlciak togs fram tack vare ett experiment som påbörjades år 1955 där man korsade Schäfern med Karpatisk varg. Detta experiment startades då man ville åt Schäferns bruksegenskaper och vargens övriga användbara egenskaper. Majoriteten av avkommorna hade genetiska förutsättningar för fortsatt avel, år 1982 erkändes rasen av beslut från dåvarande Tjeckoslovakiens avelsförbund.
Rasen kommer ursprungligen från Tjeckoslovakien. Hundrasen tillhör grupp 1, vall-,boskaps- och herdehundar.
Egenskaper
Ceskoslovenský vlciak är en hund som är väldigt aktiv, uthållig, lättlärd, har snabba reaktioner men den är även temperamentsfull. De är även orädda och något misstänksamma. De är väldigt lojala mot sin ägare men tenderar att vara misstänksamma och avvaktande gentemot främlingar på grund av sin starka vaktinstinkt.
Rasens generella hälsotillstånd kan inte bedömas på grund av att antalet individer i Sverige är få.
Utseende
Rasen har en kort och tät päls päls där vinter- och sommarpälsen skiljer sig åt. Hundens vinterpäls har en riklig underull som tillsammans med täckhåren bildar en tät päls över hela hundens kropp. Pälsvården för denna hundras är extra viktig när hunden fäller vilket den gör 2 gånger per år. Övrigt är det kamning och bad utefter behov. Rasen färg är gulgrå till silvergrå med med ljus mask.
Hur stor är en Ceskoslovenský vlciak? Hur mycket väger en Ceskoslovenský vlciak?
Hanhundarna har en mankhöjd på minst 65 cm och tikarna är något mindre med en mankhöjd på minst 60 cm. Vikten på hanhundarna är minst 26 kg och för tikarna minst 20 kg.
Tänka på innan köp av Ceskoslovenský vlciak
- Rasen kräver mycket motion och aktivering för att må bra
- Hunden kan vara avvaktande och misstänksam mot främmande individer
- Rasen lämpar sig inte för förstagångsägare
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida