Drentsche patrijshond

Fakta om hundrasen: Drentsche patrijshond

Här kan du läsa allt om hundrasen Drentsche patrijshond. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Drentsche patrijshond valp.

Drentsche patrijshond

Ursprung

Drentsche patrijshond är en gammal nederländsk hund som avbildats i målningar så tidigt som på 1600-talet. Olika spanielraser kom från Spanien till Nederländerna via Frankrike under 1500-talet och under åren kom Drentsche patrijshond att avlas fram till den hund det är idag. I den östra delen av Nederländerna, i provinsen Drenthe, korsavlades inte hunden alls vilket förekom i andra delar av landet.

Rasen har länge varit en kär jakthund i sitt hemland och kallades de ofta för rapphönshundar. Rasen blev erkänd i Nederländerna 1943, I Sverige tillhör rasen grupp 7, stående fågelhundar. 

Egenskaper

Drentsche patrijshond är en gammal jakthund men som avlades fram och användes främst av bönder. Vilket gjorde att den även utvecklat vissa egenskaper för att vara en utmärkt gårdshund samtidigt som det har varit en kär familjehund. Detta gör rasen till en väldigt mångsidig och intelligent ras och träning samt aktivering skall anpassas därefter. Rasen används i en mängd olika jaktformer, om man inte jagar kan hunden aktiveras inom agility, spår eller diverse bruksprov.

Rasen är en utmärkt familjehund som uppfostras bäst med en fast, men mjuk hand. Som ägare bör man ge hunden en arbetsuppgift och jobba tillsammans med sin hund för att den ska vara glad. Gentemot främlingar kan den varna med ett skall vid oväntat besök och kan vara lite reserverad till en början men aldrig rädd.

Drentsche patrijshond är generellt en frisk ras med vissa ärftliga sjukdomar men endast i ringa omfattning.

Utseende

Drentsche patrijshond ska till kroppsbyggnaden avspegla styrka och snabbhet. Rasen har en vit päls med leverbruna fläckar, med eller utan prickar. Pälsen är rak, tät och täcker hela kroppen med en vattentålig underull.

De kräver inte mycket till pälsvård, en borstning en gång i veckan och lite oftare under fällningsperioden räcker gott och väl. Hunden badas vid behov. 

Hur stor är en Drentsche patrijshond? Vad väger en Drentsche patrijshond?

Mankhöjden för tikar är 55-60 cm och 58-63 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-31 kg för tikar och 30-35 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Drentsche patrijshond

  • Det är i grunden en jakthund som bör användas till jakt, om man inte jagar måste man aktivera kropp och sinne på andra vis
  • Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Den uppfostras bäst med en fast men mjuk hand

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Drentsche patrijshond

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor