Chow chow

Fakta om hundrasen: Chow chow

Här kan du läsa allt om hundrasen Chow chow I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Chow chow valp.

Chow chow

Ursprung

Hundrasen Chow chow har många myter om hur den ska ha blivit till, en av dessa myter hävdar att Chow chowen är resultatet efter en kärlekshistoria mellan en björnhona och en lejonhane. Mer sanningsenligt är att Chow chowen härstammar från Kina och rasen ska ha funnits där i mer än 2000 år och på gamla reliker kan man hitta rastypen.

Dessa hundar användes till alla möjliga uppgifter, de var till exempel jakt-, vakt- och draghundar och ska även ha arbetat med vallning av boskap.

Den första rasstandarden skrevs i England år 1895. Den första hunden registrerades i Sverige år 1920 och rasen tillhör grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Chow chowen är trots sitt ursprung en numer en utpräglad sällskapshund som är välbalanserad. Rasen beskrivs som smart, lojal, självständig och lättlärd. Den har en stor vaktinstinkt och kan upplevas skällig i sådana situationer, i övrigt är det inte en skällig ras.

Likt många andra vakthundar är denna ras inget undantag, de kan vara både avvaktande och reserverade gentemot främlingar och det är av stor vikt att socialisera sin hund tidigt. Rasen fungerar ofta ihop med andra hundar och ifall att en tuff situation uppstår går den hellre iväg än att bråka.

Trots att rasen är lättlärd kan den behöva en del motivation för att lära sig nya saker. Den är väldigt lojal gentemot familj och vänner men de vill ändå helst inte stå i centrum utan de trivs med att vara något tillbakadragna. Rasen kräver en del motion men i lagom tempo, de uppskattar att ha tillgång till en uteplats.

Vissa rasbetingade sjukdomar finns, till exempel andningsproblem samt entropion då rasen har mycket hud. Höftledsdysplasi, armbågsdysplasi samt korsbandsskador förekommer också. 

Utseende

Hundrasen är känd för sin blåsvarta tunga och rasen har två olika pälsvarianter, lång- och korthårig. Långhårig Chow chow kännetecknas med en ordentlig, tät, rak och utstående päls som har grova täckhår och mjuk och ullig underull.

Korthårig Chow chow kännetecknas med en kort, tät, rak och uppstående päls. Pälsvården hos hundrasen är normal, den ska inte klippas eller trimmas utan en borstning i veckan ska räcka långt. Vid fällning och i hundens valpålder krävs det mer borstning för att hålla pälsen i styr.

Hunden är enfärgad, färgerna är svart, röd, blå, creme eller vit och inte så sällan skiftande.

Hur stor är en Chow chow? Hur mycket väger en Chow chow?

Mankhöjden för hanhundar är ca 48-56 cm och för tikarna ca 46-51 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 21-31 kg beroende på kön.

Tänka på innan köp av Chow chow

  • Rasen är lojal gentemot familjen
  • Chowen vill inte stå i centrum och få för mycket uppmärksamhet
  • Rasen har vaktinstinkt och kan vara avvaktande och reserverad gentemot främlingar

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor