Fakta om hundrasen: Dobermann
Här kan du läsa allt om hundrasen Dobermann. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Dobermann valp.
Ursprung
Ursprunget till Dobermann kommer från den tyska staden Apolda och en man vid namnet Louis Dobermann. Louis var den första personen som började avla Dobermanns och vars namnet Dobermann kommer ifrån. Louis var slaktare och skatteindrivare och eftersökte en pålitlig vakthund som även såg avskräckande ut.
Därmed började avelsarbetet att försöka få fram en hund som kunde följa med på hans rundor. Louis var även stadens hundfångare av lösdrivande hundar vilket gjorde att han hade tillgång till en del olika hundar.
Troligtvis korsade han ”slaktarhundarna” vilket var en föregångare till dagens Rottweiler, med en Schäfervariant från Thüringen. På så sätt fick han fram sin ras med de önskade egenskaperna.
Rasen Dobermann blev en brukshund som inte bara var vaksam utan även en vakt- och gårdshund. Hundrasen blev snabbt uppmärksammad världen över och fick sig ett rykte som en överlägsen brukshund.
Hundarna har gjort sig populära som militär- och polishundar och fick tidigt namnet ”gendarmerihund”. I dagsläget används den fortfarande som brukshund men är även lämplig som skyddshund samt sällskapshund.
I Sverige ingår rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.
Egenskaper
Orädd och självsäker samt vänlig och fredlig, så beskriver man en Dobermann bäst. Hunden är mycket trogen till sin familj och ska vara följsam till sin ägare. Det ska vara en måttligt livlig hund med måttlig skärpa och visa arbetsglädje. Dessa egenskaper har gjort den till en utmärkt brukshund och tävlingsformen IPO har visa sig vara en bra tävlingsform för rasen.
För hunden är det viktigt att ha en meningsfull syssla hunden måste aktiveras dagligen, både fysiskt och mentalt. Längre promenader samt att få springa fritt i ett inhägnat område gör att den får utlopp för sin energi, olika lydnadsövningar, spår eller agility är goda alternativ till att stimulera hunden mentalt. De har en del jaktlust och en Dobermann som inte stimuleras kommer hitta egna sätt att aktivera sig själv.
Dobermann har vissa rasbetingade sjukdomar. Höftledsdysplasi, PHTV/PHPV förekommer. Andra sjukdomar som visar sig i medelåldern är hjärtfel och wobbler. Det förekommer även diverse knäproblem (pålagringar samt korsbandsskador).
Det förekommer även hudproblem samt en mild variant av blödarsjuka. På grund av att rasen drabbas, i snitt, av fler sjukdomar än andra hundar har den en dyrare försäkringspremie.
Utseende
En Dobermann är en medelstor hund som ska vara stark och muskulös. Hunden ska vara kvadratiskt byggd, framför allt hanarna, och ska utstråla kraft och elegans med en stolt hållning. I Sverige finns Dobermann i två varianter, svart med tantecken eller brun med tantecken.
I exempelvis USA förekommer hunden i andra färger, till exempel fawn. Även öron och svans är kuperade vilket ger hunden ett annat utseende, detta är olagligt i Sverige. Pälsen ska vara kort, hård, tät, slät och blank. Pälsen kräver ingen pälsvård, hunden badas vid behov.
Hur stor är en Dobermann? Vad väger en Dobermann?
Mankhöjden för tikar är 63–68 cm och 68-72 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 32-35 kg för tikar och 40-45 kg för hanar.
Tänka på innan köp av Dobermann
- Hunden tycker gärna om att vara med familjen och bör inte lämnas ensam under längre perioder
- De har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera och träna med sin hund dagligen
- Den kräver nästintill ingen pälsvård
- Det är en stark och ihärdig hund vilket kräver viss styrka från sin ägare
- Den lämpas inte för förstagångsägare
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida