Dogo Argentino

Fakta om hundrasen: Dogo Argentino

Här kan du läsa allt om hundrasen Dogo Argentino. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Dogo Argentino valp.

Dogo Argentino

Ursprung

Dogo Argentino har sitt ursprung i den argentinska provinsen Cordoba. Grundaren till rasen var Dr. Antonio Nores Martinez, som hade en stor passion för hundar och som redan i tonåren vill utveckla en jakthund. De nuvarande hundar som familjen använde för jakt, var olika typer av kamphundar från Cordoba. Problemet var att kamphundarna inte kom överens och fokuserade därför inte på själva jakten.

Martinez avelsarbete började därför med att korsa de olika kamphundar från Cordoba men som hade önskade egenskaperna, således skapades Dogo Argentino. Kamphunden från Cordoba korsades bland annat med engelsk bulldogg, grand danois, pyrenéeisk mastiff, bullterrier, boxer, pointer, dogue de bordeaux samt irländsk varghund.

Till en början var även planen att Dogo Argentino skulle vara en kamphund. Efter en jaktresa visade det sig däremot att hunden lämpade sig väl för jakt. Med sin styrka, luktsinne, lojalitet samt mod var rasen perfekt som jakthund för jakt på storvilt, exempelvis puma och vildsvin som man hittar i den argentinska terrängen.

Rasen erkändes internationellt 1973, i Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. 

Egenskaper

Dogo Argentino är i grunden en jakthund på storvilt och skall därför visa stort intresse för jakt samt vara skarp och mycket modig. Den används fortfarande som jakthund i andra länder men i Sverige är det främst en sällskapshund. Hunden har visat sig vara en utmärkt viltspårshund därmed är vissa individer delaktiga i älg- och rådjursjakt.

Hunden är tyst och ska inte skälla under spårandet. De ska aldrig vara aggressiv mot människor, den ska visa tillgivenhet utan villkor. På grund av sin stora jaktlust samt vaktinstinkt lämpar sig hunden inte för förstagångsägare. Rasen kräver en del mental och fysisk stimulans. Daglig träning samt motion är ett måste.

Höftledsdysplasi samt hudproblem och dövhet förekommer inom rasen. 

Utseende

Dogo Argentino är en stor, kraftfull och atletisk hund med kraftig muskulatur. Den ska ge ett helhetsintryck av explosiv kraft och styrka vilket står i kontrast till det vänliga och milda uttrycket. Rasen ska var helvit men en mörk fläck på skallen är tillåtet.

Pälsen är kort och slät, täthet och tjocklek beror på klimatet. Pälsen kräver ingen pälsvård och hunden badas vid behov.

Hur stor är en Dogo Argentino? Vad väger en Dogo Argentino?

Mankhöjden för tikar är 60-65 cm och 62-68 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 40-45 kg för tikar och 45-50 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Dogo Argentino

  • Det är i grunden en jakthund med vaktinstinkt vilket man som ägare ska vara medveten om
  • Den har en del energi och jaktlust och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera samt träna dagligen
  • Rasen kräver nästintill ingen pälsvård
  • På grund av sina egenskaper och sin stora storlek samt styrka är det ingen optimal förstagångshund

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor