Engelsk bulldogg

Fakta om hundrasen: Engelsk bulldogg

Här kan du läsa allt om hundrasen Engelsk bulldogg. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Engelsk bulldogg valp.

Engelsk bulldogg

Ursprung

Hundrasen Engelsk bulldogg är en väldigt gammal hundras men man vet inte exakt hur gammal rasen är, enligt en av teorierna ska rastypen kommit till England runt år 800 f.Kr och den ska ha kommit tillsammans med feniciska köpmän.

Det som finns dokumenterat kring rasen är att rasliknande hundar användes under 1200-talet för att hjälpa slaktaren att möra till köttet innan slakt. De trodde att om köttdjuret fick slåss innan slakt så skulle köttet bli mörare. Rasen användes även under 1400-talet till så kallad Bull Running och senare till hundhetsning.

År 1835 förbjöds hundhetsning och rasen nådde ett kritiskt punkt då den inte längre hade något egentligt användningsområde. Tack vare bra uppfödare gick rasen att rädda och deras nya användningsområde blev som sällskapshundar.

Rasen erkändes av den Engelska kennelklubben “The Kennel Club” år 1873 och är Englands nationalras. Den första Engelska bulldoggen importerades till Sverige på 1880-talet och rasen tillhör idag grupp 2, schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Engelsk bulldogg är numer en utpräglad sällskapshund vars uppskattade egenskaperna är att de är alerta, lojala och modiga hundar. Denna ras är inget undantag från de flesta hundar utan även dennna behöver en del motion och aktivering för att må bra.

Långa och högintensiva arbetspass och träning är inget att föredra utan det räcker gott och väl med långa och ordentliga promenader.

Rasen har vissa rasbetingade hälsoproblem med andning, rörelser, hud och ögon.

Utseende

Rasen har en fin, åtliggande, slät och kort päls, rasen kräver ingen särskild pälsvård utöver att man är uppmärksam när hundens hudveck kräver omvårdnad.

Rasen är antingen enfärgad, enfärgad med svart mask eller svart nosparti, brindle, röd i flertalet nyanser, fawn, blekgul, vit och även vit i kombination med någon av tidigare nämnda färger.

Hur stor är en Engelsk bulldogg? Vad väger en Engelsk bulldogg?

Storleken för Engelsk bulldogg kan skilja sig något beroende hunden kön, hanhundarna väger ca 25 kg och tikarna ca 23 kg. Mankhöjden är inte angiven i rasens rasstandard.

Tänka på innan köp av Engelsk bulldogg

  • Hunden vill vara delaktig i din vardag
  • Det är en eftertraktad hundras som kan vara svår att få tag i
  • Rasen orkar mycket fysisk motion men i rätt tempo, det är ingen ras som ska utsättas för tung motion som exempelvis cykling. 

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor