Engelsk setter

Fakta om hundrasen: Engelsk setter

Här kan du läsa allt om hundrasen Engelsk setter. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Engelsk setter valp.

Engelsk setter

Ursprung

Hundrasen Engelsk setter tros ha sitt ursprung hos de spanielliknande hundarna som under 1500-talet användes som “setting spaniels”. Dessa hundar hade i uppgift att hitta rapphöns så att deras jägare sen kunde fånga hönsen med hjälp av nät.

Rasens namn setter var runt denna tid inte unik för den enskilde hunden utan namnet användes som samlingsnamn för de hundar som jagade det på det viset. När utvecklingen sedan gick framåt och man började skjuta fåglar med vapen blev efterfrågan på jakthundar större och avelsarbetet upptrappades.

Det fanns många människor som var intresserade av uppfödning av fågelhundar i länder som England, Skottland, Wales och Irland. Det går att tyda på namnet på denna hundras att Engelsk Setter ursprungligen kommer från England.

De första settrarna importerades till Sverige från Norge under 1880-talet. Rasen tillhör grupp 7, stående fågelhundar.

Egenskaper

Den Engelsk settern är en energisk hund som används till bland annat jakt på rapphöna, fasan. ripa, orre och tjäder. Rasens är av medelstor storlek och ger ett ordentligt uttryck som snabb och stark. Då rasen har ett ursprung som jakthund är denna ras likt andra jakthundar i stort behov av daglig motion och aktivering för att må bra.

Den är van vid långa och intensiva arbetsdagar och för att aktivera sin Engelsk setter både mentalt och fysiskt kan man till  exempel utöva någon av följande aktivitet,  jakt, jaktträning, agility och lydnad. Rasen är också väldigt snäll men har allt som oftast en ordentlig jaktlust.

Det är generellt en frisk ras men höftledsdysplasi förekommer.

Utseende

Rasen har en lång och fin päls som är något vågig och har behäng på vissa delar av kroppen. Trots att rasen har en lång päls krävs det ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov.

Engelsk setter finns i olika färgkombinationer med vit som grundfärg. Några exempel på kombinationerna är vit och svart (svartskimmel), vit och orange (orangeskimmel) och vit och gul (gulskimmel).

Hur stor är en Engelsk setter? Vad väger en Engelsk setter?

Rasens storlek kan skilja sig något beroende på kön, mankhöjden är för hanhundarna ca 65-68 cm och tikarnas mankhöjd ca 61-65 cm. De väger ca 29-36 kg

Tänka på innan köp av Engelsk setter

  • Rasen är i stort behov av daglig motion och aktivering
  • De är stående jakthundar med ordentlig jaktinstinkt

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor