Finsk spets

Fakta om hundrasen: Finsk spets

Här kan du läsa allt om hundrasen Finsk spets. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Finsk spets valp.

Finsk spets

Ursprung

Den finska spetsen har en tämligen okänd historia men liknande hundraser har sedan flera hundra år tillbaks i tiden använts för jakt på olika typer av vilt. Rasen togs fram då man hade som mål någon gång runt 1800-talet ta fram en hundras vars uppgift skulle vara att skälla på fåglar som satt i träd så att jägaren kunde skjuta fågeln.

Målet med hundrasen som skulle avlas fram var även att den skulle bli en fröjd för ögat. Den fick sin första rasstandard år 1892 och i rasens hemland Finland fick den rasnamnet Suomenpystykorva, år 1979 utsågs den även till Finlands nationalras.

I norden finns det ca 10 000 hundar där  majoriteten finns i rasens hemland. I Sverige finns det 2 300 individer och rasen tillhör grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Den finska spetsen beskrivs ofta som väldigt energisk, orädd men även temperamentsfull. Det är en jakthund som är framavlad för att bland annat vara en skällande fågelhund, hunden ska söka upp viltet för att sedan markera det med skall.

De används oftast till jakt på skogsfåglar men det finns även de jägare som jagar sjöfågel samt mindre rovdjur som räv men även älg. Då det är en trädskällare bör man ha det i åtanke innan man skaffar hunden, de tenderar nämligen att ha lätt till skall.

Rasen kan även vara reserverad gentemot främlingar och det är därför viktigt att man socialiserar valpen / unghunden med främmande människor och hundar. Med tanke på rasens ursprung som jakthund är den i behov av daglig motion och aktivering.

Rasens anses generellt vara frisk, det förekommer dock epilepsi, patella luxation och avsaknad av tänder vilket är något som rasklubben arbetar för att förebygga.

Utseende

Den uthålliga och starka Finska spetsen är en medelstor hund. Dess päls är på bålen lång och antingen helt strittande eller till hälften rest. På dess nacke och rygg är pälsen utstående och styvare. Hundens underull är kort, mjuk, tät och även ljusare i färgen.

Färgen är röd eller gyllenröd, det kan även förekomma en vit liten fläck på hundens bröst eller vitt på hundens tassar. Tack vare hundens päls behövs ingen särskild pälsvård, det räcker med borstning och bad efter behov.

Hur stor är en Finsk spets? Vad väger en Finsk spets?

Mankhöjden för tikar är 42 cm och 47 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 7-10 kg för tikar och 12-13 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Finsk spets

  • Det är i grunden en jakthund som är i behov av motion och aktivering
  • Det är en trädskällare som har lätt till skall
  • De kan vara reserverade gentemot främlingar och är i behov av socialisering tidigt

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor