Flatcoated retriever

Fakta om hundrasen: Flatcoated retriever

Här kan du läsa allt om hundrasen Flatcoated retriever. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Flatcoated retriever valp.

Flatcoated retriever

Ursprung

Flatcoated retriever är en apporterande hund som ursprungligen kommer från England. I rasen hemland under andra delen av 1800-talet var det väldigt populärt med klappjakt på fasan på de engelska godsen. Klappjakt är en jaktform som utövas genom att drevkarlar driver på djuret framför sig med hjälp av klappträn alternativt att de klappar händerna.

Retrieverhundarna arbetar sedan efter skott och apporterar fågeln eller småviltet. Då detta blev mer och mer populärt i England uppkom ett stort behov på en duktig apporterande hund. Som även skulle kunna hantera påfrestningarna vid intensiv skottlossning, vara tillräckligt uthållig för att orka söka under hela dagens jakt, vara lättlärd och kunna samarbeta väl med hundföraren samt kunna bära viltet utan att skada det.

Genom korsning av flera olika hundar som S.t Johnshunden, engelska vattenspaniels samt pointers och settrar fick man fram Flatcoated retriever.

Den första hunden importerades till Sverige från England år 1962 och rasen tillhör idag grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. 

Egenskaper

Flatcoated retrievern är en samarbetsvillig, pigg och alert apportör som är väldigt mångsidig. Med sitt ursprung som apporterande hund är den van vid långa tuffa arbetsdagar och för att må bra är hunden i behov av mycket motion och psykisk aktivering.

Hundsporter och aktiviteter som kan passa bra för dig och hund är exempelvis jakt, agility, lydnad och utställning. Rasen beskrivs även som en väldigt trygg, utåtriktad hund med en ständigt viftande svans.

Rasen har en ganska låg förekomst av led-dysplasi men dessvärre finns det representation av olika former av tumörer, detta är något som man kan läsa med om på rasklubbens egna hemsida.

Utseende

Det är en medelstor hund med ett vaket och klokt uttryck. Den känns ofta igen på sin vackra päls som är tät, med en bra kvalitet och medelgrov struktur. Hunden ska ha rejäla fanor på sina ben och sin svans.

Hundens färg är svart eller leverbrun, gul färg förekommer men är dessvärre diskvalificerande på utställning. Hunden kräver en del pälsvård i form av borstning och trimning, samt bad vid behov.

Hur stor är en Flatcoated retriever? Vad väger en Flatcoated retriever?

Mankhöjden för tikar är 56-58 cm och 58-61 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-32 kg för tikar och 27-36 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Flatcoated retriever

  • Det är i grunden en jakthund som är i behov av daglig motion och psykisk stimulans för att må bra
  • Den kräver en del pälsvård i form av trimning och borstning
  • Rasen vill alltid följa med sin familj på äventyr

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor