Fransk bulldogg

Fakta om hundrasen: Fransk bulldogg

Här kan du läsa allt om hundrasen Fransk bulldogg. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Fransk bulldogg valp.

Fransk bulldogg

Ursprung

Fransk bulldogg tros likt övriga dogg-hundar härstamma från de gamla molosserhundarna från Grekiska antikens provins Epirus samt från det romerska kejsardömet. Dessa tidigare nämnda hundar ska ha varit förfäder till den Engelska bulldoggen som användes till tjurhetsning i både Spanien och England, någon gång under 1800-talet ska dessa spanska miniatyrhundar kommit till Paris där de snabbt blev väldigt populära. 

Man tror att den franska bulldoggen som vi känner till idag är resultatet av en korsning mellan olika hundraser som bland annat innefattar toy-bulldoggen och den inhemska terrier-boules någon gång kring 1880-talet i Paris, Frankrike. 

År 1880 bildades Frankrikes första rasklubb “Club Amical du Boule-dogue Francais”. Bara 7 år senare bildades “The French Bulldog Club of America” som kom att bli världens andra rasklubb, i samband med detta godkände den Amerikanska kennelklubben rasen. År 1898 fastställdes rasens första rasstandard som kommit att ändras och uppdateras några gånger. 

Rasen kom till Sverige runt år 1914, och den första SKK-registrerade bulldoggen var importerad från Tyskland. Redan två år senare blev hunden vid namn Harry Ebenhausen Champion i Göteborg. Det dröjde över 60 år tills dess att rasen fick en egen rasklubb år 1982 i Sverige. Rasen har blivit väldigt populär och i Sverige tillhör rasen grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Fransk bulldogg är en perfekt sällskapshund för den aktiva familjen. Den beskrivs som orädd, med en stark vinnarvilja och med en härlig och stor personlighet. För att bulldoggen ska må bra är det av stor vikt att man ger hunden den uppmärksamheten och tryggheten som den behöver, en ordentlig uppfostran är att föredra. 

Rasen beskrivs även som mycket smart, vaken och kärleksfull. Den mår som bäst hos den aktiva familjen som gärna tar med sin hund på äventyr, den behöver även daglig motion och psykisk aktivering för att stimuleras väl.

I centrum av uppmärksamhet finner man ofta sin bulldog, de älskar uppmärksamheten från alla håll och kanter och den har lätt till att fånga människor med sin stora charm. En Fransk bulldogg blir mycket ledsen och olycklig om den inte får tillräckligt med uppmärksamhet från sin ägare och familj. 

Franska bulldoggen har en del hälsoproblem, vanligt förekommande är allergier och hudbesvär. Ryggproblem och patellaluxation är även det förekommande problem. Bulldoggen en brakycefal ras vilket innebär att den har förkortad skalle och nos, har den den en överdrivet kort nos och eller att näsborrarna är för trånga påverkar det hundens förmåga att andas och temperaturreglera. En förkortad nos i kombination med stora alternativt utstickande ögon ökar risken för ögonskador.

Utseende

Fransk bulldogg är en dvärgdogg med en kort, slätt åtliggande, mjuk och glänsande päls, hunden saknar underull. Hundens huvud är kvadratiskt med rynkor och uppstående så kallade fladdermusöron.

Hundens färger är: brindle, fawn eller skäck. De kräver minimal pälsvård, badas och borstas efter behov, det är däremot viktigt att man torkar hundens rynkor i ansiktet.

Hur stor är en Fransk bulldogg? Vad väger en Fransk bulldogg?

Mankhöjden för tikar är 24-32 cm och 27-35 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 8-13 kg för tikar och 9-14 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Fransk bulldogg

  • Det är en smart hund som är i behov av daglig motion och aktivering- Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • De har en del hälsoproblem
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård men viktigt att underhålla hundens rynkor i ansiktet

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Fransk bulldogg

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor