Gammel dansk hönsehund

Fakta om hundrasen: Gammel dansk hönsehund

Här kan du läsa allt om hundrasen Gammel dansk hönsehund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Gammel dansk hönsehund valp.

Gammel dansk hönsehund

Ursprung

Gammel dansk hönsehund är en relativt gammal hundras som kan härledas till tidigt 1700-tal när Morten Bak påbörjade avelsarbetet. Rasen korsades i åtta led mellan lokala gårdshundar samt romska hundar som var förbiresande genom Danmark, mer exakt i Glensbruck.

Resultatet blev en vit och brun fågelhundras som kallades Bakhund. Gammel dansk hönsehund är troligtvis en blandning mellan olika typer av stövare, blodhundar samt spanska stående fågelhundar. Rasen tillhör idag grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Gammel dansk hönsehund är en glad och lättfostrad arbetsvillig hund som ska vara stabil och lugn, men samtidigt visa beslutsamhet och mod. Då den är lättdresserad och håller god kontakt med sin förare är det en utmärkt jakthund.

Rasen arbetar dock lite annorlunda från andra stående fågelhundar då den arbetar med nosen relativt lågt. Det är en utmärkt eftersökshund tack vare av sitt sätt att arbeta samt att den har ett väldigt bra luktsinne.

Den används ibland även som apportör på fält-, skogs- och sjöfågel samt kanin och hare. Gammel dansk hönsehund är lika användbar i både stora och små jaktmarker.

Höftledsdysplasi och kongenital myastheni förekommer. Den senare är en allvarlig sjukdom men som inte förekommit i Sverige. Man kan DNA-testa för att undvika att sjuka hundar föds. Utöver detta är det generellt en frisk ras. 

Utseende

Gammel dansk hönsehund är en medelstor hund med en rektangulär och kraftigt byggd kropp. Rasen har en tydlig skillnad mellan hanhundar och tikarna då hanhundarna är kraftfulla medan tikarna är lättare och livligare.

Den är alltid vit med leverbruna tecken, storleken på tecknen kan vara stora tecken eller små fräknar och varierar mellan brun och mörkbrun vilket föredras.

Hur stor är en Gammel dansk hönsehund? Vad väger en Gammel dansk hönsehund?

Mankhöjden för tikar är 50-56 cm och 54-60 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 26-31 kg för tikar och 30-35 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Gammel dansk hönsehund

– Det är en social hund som vill vara nära sin familj och lämpar sig inte som hundgårdshund
– Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen samt ge hunden mental stimulans
– Det är en jakthund vilket gör att olika aktiviteter inom jakt är att föredra

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor