Grand danois

Fakta om hundrasen: Grand danois

Här kan du läsa allt om hundrasen Grand danois. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Grand danois valp.

Grand danois

Ursprung

Grand danois, Deutsche doggen eller Great dane är alla namn på en av världens största hundar och har sitt ursprung från Tyskland. Ursprunget till Grand danois är inte helt säkert då namnet ”doggen” syftade inte på någon specifik ras utan var en benämning på stora och kraftiga hundar.

Grand danois förfäder anses vara en blandning av den tunga mastiffen från England samt en smidig vinthund. Under andra halvan av 1800-talet, närmare 1878 ville man samla alla varianter för att skapa en enhetlig ras och bildade därför en kommitté.

År 1880 fastställdes rasstandarden och rasklubben bildades 1888. År 1908 påbörjades målmedvetet avelsarbete i Sverige och idag tillhör Grand danois grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

En Grand danois i grunden en vakthund men en vänlig, kärleksfull och lojal sådan, i alla fall mot vänner och familj. Den kan vara reserverad mot främlingar men ska aldrig vara aggressiv.

Det är självständiga och lättuppfostrade hundar som, vid rätt uppfostran, blir perfekta sällskapshundar. Om man funderar på att köpa en Grand danois så får man inte glömma att det är väldigt stora och starka hundar vilket man som ägare måste ta hänsyn till, både gällande sin egen styrka men även vid uppfostran.

En Grand danois kräver inte extrema mängder motion, men dagliga långpromenader gör hunden gott. De första två åren bör man även undvika aktiviteter som sliter på lederna och istället fokusera på att stärka dem tills hunden är fullvuxen.

Det finns vissa hälsoproblem inom rasen som tonsillit, kardiomyopati samt disposition för magsäcksomvidring.

Utseende

En Grand danois har en stor, kraftig, kvadratisk och välbalanserad kroppsbyggnad som ska visa på kraft och elegans. Med sin ädelhet, harmoniska helhet samt välproportionerade linjer ser den ut som en ädel staty. Rasen har en väldigt kort och tät, tätt åtliggande och glansig päls.

Pälsen finns i fyra olika färger, gul (från ljusgul till djupt guldgul), tigererad, harlekin, svart samt blå. Pälsen kräver ingen vård förutom vid fällningsperioderna så kan man borsta pälsen. Hunden badas vid behov.

Hur stor är en Grand danois? Vad väger en Grand danois?

Mankhöjden för tikar är 72-84 cm och 80-90 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 50-63 kg för tikar och 63-79 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Grand danois

  • Det är i grunden en vakthund av stor storlek så en uppfostran från tidig ålder är viktigt
  • På grund av den stora storleken blir foderkostnaderna höga
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Grand danois

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor