Hovawart

Fakta om hundrasen: Hovawart

Här kan du läsa allt om hundrasen Hovawart. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Hovawart valp.

Hovawart

Ursprung

Hovawart kommer ursprungligen från Tyskland, namnet betyder gårdsväktare på medelhögtyskans “Hova” som betyder gård och “Wart” som betyder väktare. Det är en väldigt gammal brukshundras, som senare tid nästan kom att förloras. 

År 1922 startades ett gediget arbetet att med hjälp av liknande hundar återskapa hundrasen. Raserna som användes för att återskapa HovaWart var hundar som man kunde finna på bondgårdarna samt hade vaktegenskaper. Man blandade även in hundraser som Schäfer, Newfoundlandshund, Leonberger med mera under avelsarbets första år. 

Den första hunden importerades till Sverige år 1967, rasen tillhör idag grupp 2, Schnauzer och pinscher, moloser och bergsundar samt sennenhudar.

Egenskaper

Hovawarten var ursprungligen en brukshund som gjorde det mesta. De beskrivs som energiska, glada, smarta och att de har en stor arbetslust ihop med ägare och familj. De passar fortfarande väldigt bra som sällskaps- och brukshund. 

Rasen har en del energi och det är därför bra att man förbereder sig på att hunden behöver ordentligt med motion och psykisk stimulans för att må bra. Ett bra sätt att stimulera hunden är att möjliggöra för hunden att arbeta inom bruks, de passar bra för de alla bruksgrenarna. Det finns även en del hundar som används som drag-, räddnings- och bevakningshundar. 

Då rasen har vaktinstinkt kvar kan de bli reserverade gentemot främlingar och det är därför viktigt att socialisera sin unghund/valp med såväl främmande personer som främmande hundar, generellt så fungerar rasen väldigt bra ihop med andra hundar. 

Rasen är generellt sätt en väldigt frisk ras där många hundar blir gamla. Höftledsdysplasi förekommer hos rasen och vissa drabbas av autoimmuna sjukdomar som underfunktion i sköldkörteln.

Utseende

Den medelstora och kraftiga Hovawarten har en kraftig och lång päls som är tät, lite vågig och åtliggande. Rasen finns i tre olika färger: svart, blond, och svart med tantecken.

De behöver ingen särskild pälsvård utan det räcker med borstning och bad efter behov samt något tätare intervall av borstning när hunden fäller.

Hur stor är en Hovawart? Vad väger en Hovawart?

Mankhöjden för tikar är 58-65 cm och 63-70 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 25-40 kg för tikar och 30-50 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Hovawart

  • Det är i grunden en vakthund som varnar vid inkräktare och rasen har än idag sin vaktinstinkt
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren och familjen som vill motionera dagligen och hitta på roliga övningar för att aktivera sin hund, exempelvis inom bruks
  • Den kräver ingen avancerad pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Hovawart

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor