Greyhound

Fakta om hundrasen: Greyhound

Här kan du läsa allt om hundrasen Greyhound. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Greyhound valp.

Greyhound

Ursprung

Det finns olika teorier kring Greyhoundens ursprung. Vissa teorier menar på att de härstammar från antika Egypten och andra delar av orienten, medan vissa menar annat. Det man däremot är säker på är att det är en uråldrig ras som är minst 2000 år gammal och användes som jakthund vid hetsjakt på hare.

Rasen spred sig därefter över Europa, troligtvis med romarnas fälttåg där de till slut hamnade i England och blev en enhetlig ras. Greyhound är idag främst en sällskapshund och tillhör grupp 10, Vinthundar.

Egenskaper

En Greyhound är en intelligent, vänlig, tillgiven samt balanserad hund med ett stabilt temperament. Det är en relativt stor hund som är både stark och uthållig. Idag används inte rasen som jakthund utan det är främst en sällskapshund men även tävlingshund vid kapplöpning. 

Det finns därför två varianter av rasen, en standardvariant (utställningshund) samt en kapplöpningsvariant. En kapplöpningshund behöver dock inte betyda att hunden tävlar eller har tävlat, det innebär endast att den är avlad på kapplöpningslinjer samt att de skiljer i storlek.

Oavsett vilken variant man väljer är det viktigt att hunden aktiveras på ett sätt som gör att hunden får utlopp för sin energi, både fysiskt och mentalt. Båda varianterna lämpar sig som sällskapshundar och aktiveras ofta inom lure coursing. 

Generellt är rasen lojal till sin familj och kan vara lite envis men med regelbunden träning och lite godis kan man med lätthet få en lydig och glad hund. De trivs väldigt bra med sin familj och vill gärna ha en kompis i form av en Greyhound eller en vinthund. 

Greyhound är i stort sett en frisk ras som inte drabbats av de vanligare sjukdomarna som till exempel olika ögonsjukdomar eller problem med höftleder eller armbågar. Kapplöpningsvarianten har däremot vissa ögonsjukdomar som inte förekommit i samma omfattning på standardvarianten.

Utöver dessa sjukdomar händer det att rasen får sårskador samt avslitna klor på grund av den höga fart vid löpning som uppgår till 60-70 km/h. I ringa omfattning händer det även att rasen kan drabbas av magomvridning, hjärtfel samt epilepsi.

Utseende

Greyhound är en muskulös och stark hund med en välbalanserad helhet. Standardvarianten är större och tyngre än kapplöpningsvarianten och har även djupare bröstkorg, bakåtliggande öron samt hålls i mindre hård muskelkondition. Båda Greyhound varianterna har däremot samma päls som är fin, len samt åtliggande och finns i sju varianter.

Färgerna är svart, vit, röd, blå, fawn, rödgul, brindle samt någon av dessa färger i kombination med vitt. Pälsen kräver ingen pälsvård och hunden badas vid behov.

Hur stor är en Greyhound? Vad väger en Greyhound?

Standardvarianten är ganska mycket större i mankhöjd samt tyngre än kapplöpningsvarianten. Mankhöjden för standardvariantens tikar är 68–71 cm och 71–76 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 27–29 kg för tikar och 29–32 kg för hanar. Kapplöpningsvarianten är lägre i mankhöjd och väger oftast ca 10 – 15 kg lättare och är generellt lättare byggd.

Tänka på innan köp av Greyhound

  • Det är i grunden en jakthund med en stark jaktinstinkt och snabbhet. En exalterad Greyhound med en stark jaktinstinkt kan snabbt gå på mindre vilt
  • Den har en del energi och ska släppas lös på en större yta för att få springa av sig
  • Den kräver ingen pälsvård
  • Den tycker om att vara med sin familj och bör inte lämnas ensam

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Greyhound

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor