Griffon belge

Fakta om hundrasen: Griffon – belge, bruxellois, brabançon

Här kan du läsa allt om hundrasen Griffon – belge, bruxellois, brabançon. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Griffon – belge, bruxellois, brabançon valp.

Griffon belge
Griffon bruxellois

Ursprung

Griffon-liknande hundar har varit kända i Europa sedan hundratals år tillbaka. En avlägsen Griffon-liknande förfader med ett längre nosparti finns avbildad redan på 1400-talet av Van Eyck.

Dagens Griffon har däremot sitt ursprung från 1800-talet och kommer ursprungligen från en hund som kallades ”smousje”. Denna hund korsades sedan med röd King charles spaniel samt Mops vilket resulterade i de varianterna av Griffon vi har idag.

Idag finns det tre olika rasvarianter, Griffon belge, Griffon bruxellois och Petit brabançon. Varianterna kan paras med varandra men skiljer i utseende. På 1800-talet användes dessa hundar som råttfångare och var väldigt populära bland kuskar som ville hålla olika gnagare borta från stallet. Rasen växte ännu mer i popularitet i takt med att drottning Marie-Henriette fattade tycke för rasen som även började exporteras till andra länder.

Idag är Griffon belge, Griffon bruxellois och Petit brabançon utpräglade sällskapshundar som tillhör grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Trots sin lilla storlek är en Griffon en hund med mycket personlighet och ett nästan mänskligt ansiktsuttryck. Det är en vänlig men nyfiken och orädd hund med ett livligt temperament. Rasen är även intelligent samt tillgiven till sin familj vilket gör den lättlärd, populära aktiviteter med rasen är bland annat lydnad, agility samt spår.

Rasen kräver inga större mängder av motion men ska ändå motioneras regelbundet för att må bra. Dagliga promenader med lek brukar passa en hunden väl. 

Som hos alla andra raser med kort nosparti samt skalle finns det en ökad risk för skador på ögonen samt andningsbesvär. Syringomyeli är en sjukdom som finns i rasen men i vilken grad är okänt. Rasklubben har rekommendationer att röntga knäleden samt undersöka ögonen på avelsdjur. 

Utseende

Griffon belge, Griffon bruxellois samt Petit brabançon är alla tre dvärghundar med en nästintill kvadratisk kroppsbyggnad. De har en stabil benstomme men ska vara eleganta i sin rörelse. Griffon belge samt Griffon bruxellois har en sträv päls med underull medan P

etit brabançon har en slät päls. Griffon belge och Griffon bruxellois päls trimmas 2–4 gånger per år. Griffon belge finns i svart, svart med tanteckning eller svart och röd melerad färg.

Griffon bruxellois finns i röd eller rödaktig och Petit brabançon har samtliga färger som de andra Griffonraserna.

Hur stor är en Griffon – belge, bruxellois, brabançon? Vad väger en Griffon – belge, bruxellois, brabançon?

Mankhöjden för Griffon ligger vanligtvis mellan 18-25 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 3,5-6 kg. 

Tänka på innan köp av Griffon – belge, bruxellois, brabançon

  • Rasen är väldigt tuff för sin storlek, trots detta bör den inte utsättas för alltför stora påfrestningar
  • De trivs inte med att bli lämnade själva för länge

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor