Fakta om hundrasen: Griffon bleu de gascogne
Här kan du läsa allt om hundrasen Griffon bleu de gascogne. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Griffon bleu de gascogne valp.
Ursprung
Griffon bleu de gascogne är en jakthund som härstammar från Gascogne nära Pyréerna i sydvästra Frankrike. Det är en drivande jakthund som är resultatet av korsavling mellan Griffoner och den medelstora Bleu de gascogne.
Det är en hundras som började avlas på 1800-talet och fick sitt internationella godkännande 1963. Rasen höll på att dö ut men som gjorde en återhämtning i antal individer. Griffon bleu de gascogne används för jakt på hare och vildsvin och tillhör grupp, 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar.
Egenskaper
Det är en väldigt kompetent jakthund med ett bra luktsinne och ett gott skall. Under jakten är hunden väldigt målmedveten samt full av glöd och jobbar väldigt intensivt. Det är en vaken ras till temperamentet samt väldigt ivrig men ändå tillgiven till sin ägare.
På grund av att det är få individer i Sverige kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa.
Utseende
Griffon bleu de gascogne är en strävhårig jakthund med en solid kropp och ett rustikt utseende. Den har en hård, sträv och raggig päls som är något kortare på huvudet och ännu kortare på öronen.
Pälsfärgen är spräcklig i svart och vitt med större eller mindre fläckar som ger ett intryck av att vara skifferblått. Över ögonbrynen finns tantecken och spår av tanteckning kan finnas på kinderna, insidan av öronen, läpparna, benen samt under svansen. Pälsen kräver ingen specifik pälsvård och hunden badas vid behov.
Hur stor är en Griffon bleu de gascogne? Vad väger en Griffon bleu de gascogne?
Mankhöjden för tikar är 48-55 cm och 50-57 cm för hanar. Vikten specificeras inte enligt rasstandarden.
Tänka på innan köp av Griffon bleu de gascogne
- Det är i grunden en jakthund med starka instinkter och lämpar sig inte enbart som sällskapshund
- Antalet individer i Sverige är väldigt få och kan därför resultera i långa väntetider
- Den kräver nästintill ingen pälsvård
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida