Hamiltonstövare

Fakta om hundrasen: Hamiltonstövare

Här kan du läsa allt om hundrasen Hamiltonstövare. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Hamiltonstövare valp.

Hamiltonstövare

Ursprung

Hamiltonstövare är en stövarras och hundarna av denna typ sedan har sedan 1500-talet funnits i Sverige. Hamiltonstövaren har en flerfärgad historia, där förfäder från bland annat Schweiz och Tyskland ingår. De användes av jägare som jakthundar på hare och räv.

År 1886 i Stockholm visades det upp 189 st stövare på en utställning, däribland två stövare vid namn Pang och Stella som ägdes av greve Adolf Patrik Hamilton. Dessa hundar fick en stor betydelse för rasen och ska ha varit ursprunget till den Hamiltonstövaren vi känner till idag.

Ursprungligen kallades rasen för Svensk stövare men år 1927 namngavs den efter SKK:s första ordförande, A.P. “Hamilton”. Denna ras ses även som en Svensk nationalras, i Sverige tillhör rasen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Hamiltonstövaren är en jakthund som används för jakt på hare och räv. Rasen är inte lämplig för att endast vara en sällskapshund då den ställer höga krav på ordentlig aktivering samt att den har en stark jaktlust.

Innan man köper denna ras bör man därför vara säker på att man har tid att avsätta till långpromenader, aktiviteringslekar och jakt. Förutom rasens starka arbetslust är de generellt väldigt bra på att anpassa sig, de är snabblärda och har ett sansat temperament.

Rasen ses som en väldigt frisk hundras men höftledsdysplasi förekommer samt epilepsi i låg frekvens. För att förebygga HD så ingår rasen i ett hälsoprogram fär HD-röntgen är ett krav för att få avla på sin hund.

Utseende

Den starka, välbyggda och kvadratiska Hamiltonstövaren har en päls som består av grovt och tätt åtliggande hår. På hundens huvud och öron är håret kort och glatt medans håret får vara något längre på dess svans och baksida lår.

Rasen är trefärgad, och på den vuxna hunden ska det finnas svart på dess mantel, hals och ovansidan av svansen. Tanfärg som kan variera från gulbrun till en varmare rödbrun ska finnas på hundens huvud, öron, underdel, bogar lår och på svansens undersida.

Slutligen förekommer vita tecken som bläs på hundens hals, bringa, nedre delen av benen, tassar och svansspetsen. De kräver ingen särskild pälsvård utan badas och borstas efter behov. 

Hur stor är en Hamiltonstövare? Vad väger en Hamiltonstövare?

Mankhöjden för tikar är 49-57 cm och 53-61 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan ca 23-27 kg för rasen.

Tänka på innan köp av Hamiltonstövare

  • Det är i grunden en jakthund som gillar att jaga
  • Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Hamiltonstövare

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor