Fakta om hundrasen: Haldenstövare
Här kan du läsa allt om hundrasen Haldenstövare. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Haldenstövare valp.
Ursprung
Haldenstövare kommer ursprungligen från Norge, närmare bestämt från den norska staden Halden, vilket man även kan tyda på rasnamnet. Under den senare delen av 1800-talet blev rasen framavlad genom korsning av bland annat inhemska stövarraser, foxhound, harrier och den engelska beageln.
Tidigt i aveln framgick det att det skulle bildas ett bra underlag för en ny ras, dessvärre var det ett problem, det var en smal avelsbas vid framtagandet av rasen. Haldenstövaren var nära att utrotas på grund av att en valpsjukeepedimi bröt ut samt på grund av andra världskriget framfart. Efter världskriget tog entusiaster tag i aveln igen och rasen kom att erkännas internationellt år 1952.
Dessvärre kom intresset för rasens att minska återigen kort därefter och rasen blev aldrig särskilt förekommande. I hemlandet användes rasen för jakt på hare och räv som skalldrivande hund, den jagar som ensamhund och ska inte finna något intresse i rådjur. Den första hunden registrerades år 1983 i Sverige, rasen tillhör grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.
Egenskaper
Haldenstövare är en jakthund från Norge, som har mycket energi. Rasen har ett starkt psyke med starka nerver. Likt många andra jakthundsraser är denna ras inget alternativ, för att förebygga att hunden är avvaktande och reserverade gentemot främmande människor är det väldigt bra att valpen / unghunden socialiseras tidigt.
De är tåliga jakthund som trivs bra med att jaga, denna ras är i behov av ordentligt med daglig motion och aktivering för att må bra.
Rasen är ganska ovanlig i hemlandet Norge samt i Sverige, det är därför svårt att evaluera rasens hälsa.
Utseende
Den rektangulärt byggda Haldenstövaren uppfattas stolt och ska vara kraftig utan att vara tung. Dess täckhår är grov, tät och rak, hundens underull är tät. Stövarens grundfärg är vit med svarta fläckar, det förekommer även tanfärgade tecken på dess huvud och ben som kan var i övergången mellan svart och vitt.
Tack vare pälsens utformning krävs inge särskild pälsvård, det räcker med borstning och bad efter behov.
Hur stor är en Haldenstövare? Vad väger en Haldenstövare?
Mankhöjden för tikar är 50-58 cm och 52- 60 för hanar. Vikten ligger vanligtvis på ca 18-25 kg.
Tänka på innan köp av Haldenstövare
- Det är i grunden en jakthund som behöver ordentligt med motion och aktivering
- Den kan behöva socialiseras i ung ålder
- Den kräver nästintill ingen pälsvård utan borstas och badas efter behov
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida