Hokkaido

Fakta om hundrasen: Hokkaido

Här kan du läsa allt om hundrasen Hokkaido. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Hokkaido valp.

Hokkaido

Ursprung

Hokkaido kommer från Japan och sägs härstamma från medelstora japanska hundar som gjorde ledsaga med emigranter från Japans största ö, Honshu till Hokkaido någon gång under 1140-talet. Rasen kallades för Ainu-hund då Ainu-folket som var ursprungsinvånare på Hokkaido födde upp hundarna för att jaga björn och annat vilt med rasen.

År 1937 hedrades rasen som nationalsymbol och fick sitt nuvarande rasnamn efter området. De första hundarna importerade till Sverige år 2009, i Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Hokkaidon är både en jakt- och sällskapshund som beskrivs som lojal, nyfiken, pigg och modig. Tack vare rasens utformning klarar de av tuffa kalla väder med snöfall. Med sitt ursprung som jakthund är hunden van vid långa och ansträngande arbetsdagar. Rasen har mycket energi och är i behov av daglig motion och aktivering för att bli ordentligt stimulerad.

Rasen är hyfsat ovanlig i Sverige och det är därför svårt att bedöma rasens hälsa.

Utseende

Den medelstora Hokkaidons täckhår är hårt och rakt, hundens underull är mjuk och tät. På hundens svans är pälsen någorlunda lång och strittade. Dess färger är sesam som är en blandning av svarta, röda och vita pälshår i hela hundens päls. Eller så är de brindle, röd, svart, vit eller svart med tanteckning.

Tack vare utformningen på hundens päls kräver rasen ingen särskild pälsvård, det räcker alltså med borstning och bad efter behov. Rasen fäller ca två gånger per och då är det extra viktigt att borsta hunden.

Hur stor är en Hokkaido? Vad väger en Hokkaido?

Mankhöjden för tikar är 45,5-48,5 cm och 48,5-51,5 för hanar. Vikten ligger vanligtvis på ca 20-30 kg för de båda könen.

Tänka på innan köp av Hokkaido

  • Det är i grunden en jakthund som trivs med jakt
  • De har mycket energi och behöver daglig motion och aktivering
  • Då rasen är ovanlig i Sverige kan det vara svårt att hitta en valp

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor