Irländsk röd och vit setter

Fakta om hundrasen: Irländsk röd och vit setter

Här kan du läsa allt om hundrasen Irländsk röd och vit setter. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Irländsk röd och vit setter valp.

Irländsk röd och vit setter

Ursprung

Innan den populära irländska röda settern så fanns det en annan variant, den Irländska röd och vit settern. Den Irländska röd och vit settern tros ha funnits så tidigt som på 1600-talet, men som med åren kom att gradvis försvinna samtidigt som den röda settern ökade i popularitet.

Under 1800-talet så trodde man att den röda och vita settern hade dött ut, men under 1920-talet insåg man att det fortfarande fanns individer kvar. Ett avelsarbete för att återskapa rasen påbörjades och 1944 fick den Irländska röd och vit settern en egen rasklubb.

Båda raserna är stående fågelhundar och har använts som jakthundar under alla år. Rasen har ökat i popularitet och är en relativt vanligt förekommande ras inom olika jaktprov, I Sverige tillhör rasen grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Irländsk röd och vit setter är i grunden en jakthund men som även är ett trevligt sällskap för familjen. Det är en mjuk och vänlig samt intelligent och intensiv hund som besitter en del jaktinstinkter. Dess egenskaper och bakgrund gör den till en väldigt pålitlig och lättränad jakthund.

På fältet har den en bra uthållighet och har ett starkt sinne för att söka och finna fågel. Rasen är en stående fågelhund och används ofta till jakt på hönsfågel som innefattar orre, tjäder, fasan, rapphöns och ripa. Som stående fågelhund ska den Irländska röd och vit settern resa viltet och därefter apportera bytet.

De flesta jakthundar lämpar sig bäst till den aktiva ägaren som jagar, om man inte jagar måste man stimulera sin hund på andra vis. Rasen är väldigt energisk och kräver daglig motion, förslagsvis längre promenader eller cykelturer. 

Det är en relativt frisk ras, höftledsdysplasi förekommer och avelshundar bör röntgas samt DNA-testas för CLAD innan parning. Andra förekommande sjukdomar är sköldkörtelstörning, PRA, epilepsi samt kryptorkism.

Utseende

Den Irländska röd och vit settern ska ge ett intryck av att vara välbalanserad, stark och proportionerlig. Rasen är mer kraftfull än elegant men ska inte vara grov och tung. Pälsen är kort och åtliggande utan lockar med lång och silkig pälsbehäng på vissa delar.

Pälsen är vit med enfärgade röda fläckar. Pälsen ska ge ett naturligt intryck och ska inte trimmas. En enkel borstning en gång i veckan räcker gott och väl för att undvika att pälsen tovas.  

Hur stor är en Irländsk röd och vit setter? Vad väger en Irländsk röd och vit setter?

Mankhöjden för tikar är 57-61 cm och 61-66 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 16-23 kg för tikar och 19-27 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Irländsk röd och vit setter

  • Det är i grunden en jakthund som kräver fysisk och mental stimulans, gärna inom jakt
  • Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Den kan vara reserverad mot främmande personer

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor