Kangal çoban köpegi

Fakta om hundrasen: Kangal çoban köpegi

Här kan du läsa allt om hundrasen Kangal çoban köpegi. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Kangal çoban köpegi valp.

Kangal çoban köpegi

Ursprung

Kangal çoban köpegi är en gammal hundras som troligtvis härstammar från Centralasien och nuvarande Turkiet. Idag är rasens hemland Turkiet, den får sitt namn ”Kangal” från distriktet Kangal i provinsen Sivas, çoban köpegi betyder herdehund.

Gamla artefakter från regionen från tusentals år tillbaka i tiden visar avbildningar på liknande herdehundar som kan vara Kangal çoban köpegi förfäder. Rasen har historiskt med även idag används som en herdehund för att vakta får.

I den östra delen av Turkiet där rasenhärstammar från har akkaraman-fåren, likt Kangal çoban köpegi, beige färg med svart-maskat huvud vilket för att hunden smälter in med fåren.

Kangal çoban köpegi är Turkiets nationalras, I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Rasens bakgrund och nuvarande arbetsområde är att vakta boskapen. Den besitter därmed en del vaktinstinkter och är även modig utan att vara aggressiv. Det är även en självständig, lättlärd och intelligent ras som visar lojalitet mot sin familj men avvaktande och misstänksam mot främlingar.

De kräver inte enorma mängder motion, rasen är däremot en vakt- och herdehund och lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Det lämpas inte heller som förstagångshund på grund av sina egenskaper samt storlek. Ute på promenader bör hunden även alltid vara i koppel eller i ett säkert inhägnat område.

Sjukdomar som förekommer hos rasen är tonsillit, magsäcksomvridning samt kardiomyopati.

Utseende

Kangal çoban köpegi är en stor och kraftfullt byggd hund med en reslig och robust kropp. Kroppen är rektangulär, och trots att det är en stor och kraftig hund så rör sig hunden snabbt. I bergen där hunden härstammar ifrån varierar temperaturen från varmt till kallt.

Rasen har en 3-7 cm lång päls med en tät underull och kort täckhår som fäller två gånger per år. Det är även endast under denna period som den kräver pälsvård. Några enstaka borstningar av pälsen under fällningsperioden gör att man får bort all död päls. Pälsfärgen är enfärgad, allt från fawn till vargsobel med svart mask på nospartiet.

Hur stor är en Kangal çoban köpegi? Vad väger en Kangal çoban köpegi?

Mankhöjden för tikar är 65-73 cm och 72-78 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 40-50 kg för tikar och 48-60 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Kangal çoban köpegi

  • Det är i grunden en vakthund med stark vaktinstinkt som kräver en erfaren ägare, gärna med erfarenhet inom samma ras eller liknande
  • Det är en stor hund vilket man som ägare bör ta i beaktning gällande utrymmen samt höga foderkostnader
  • Det är en hund som har avlats för att vakta boskap och vara utomhus. Rasen trivs därför inte inomhus i en lägenhet i stadsmiljö

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor