Kavkazskaja ovtjarka

Fakta om hundrasen: Kavkazskaja ovtjarka

Här kan du läsa allt om hundrasen Kavkazskaja ovtjarka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Kavkazskaja ovtjarka valp.

Kavkazskaja ovtjarka

Ursprung

Kavkazskaja ovtjarka, eller den Kaukasiska herdehunde som den också kallas är en gammal hundras vars förfäder, stora molosserhundar har nämnts i skrift för ca 2000 år sedan. Rasen härstammar från bergskedjan Kaukasus och närliggande områden, därmed har rasen influerats av olika kulturer från olika länder.

Det är en herde- och vakthund som länge använts för att självständigt vakta boskap och har avlats för att ha en stark vaktinstinkt och klara av alla olika typer av hårda klimat. Avelsarbetet för att få en enhetlig ras påbörjades i dåvarande Sovjetunionen under 1920-talet.

Årtiondet därefter, under 1930-talet, gjorde rasen sitt första framträdande i västvärlden på en utställning i Tyskland. Rasen kom till Sverige 1994 och tillhör idag grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Rasen har avlats för att vara en vakt- och herdehund och besitter även idag starka vaktinstinkter. Kavkazskaja ovtjarka är väldigt lojal och vaktsam gentemot sin egen flock och avvaktande samt misstänksam mot främlingar. Hunden ska ha ett stabilt temperament med ett självsäkert och aktivt uppförande.

Det är en orädd enmanshund med ett självständigt agerande. Rasen passar inte som sällskapshund eller att bo i stadsmiljö, Det är en stor hund som avlats för att vakta, i kombination med sina egenskaper lämpas hunden inte för förstagångsköpare. Det är ingen hund som kräver mycket motion men de bör få leva på en gård eller liknande större inhägnat område. 

Kavkazskaja ovtjarka är en relativt frisk ras som lever länge, det är inte ovanligt att rasen blir 10–14 år gammal vilket anses vara länge för en stor hund. Armbågsledsdysplasi samt höftledsdysplasi förekommer.

Utseende

Kavkazskaja ovtjarka är en stor hund som är starkt byggd och med en kraftig benstomme. Den är rektangulärt formad med ett kraftfullt helhetsintryck. Könsprägeln är tydlig inom rasen och hanarna är högre, med ett större huvud och generellt kraftigare samt mer massiva.

Det finns olika varianter av pälslängden, kort-, mellan- och långhårig. Rasen har en dubbelpäls, en tjock och välutvecklad underull samt rakt och grovt täckhår, pälsen ska inte vara kortare än 5 cm. Beroende på pälsens längd behöver rasen borstas oftare, men alla varianter borstas regelbundet.

Pälsfärgen är enfärgad, fläckig eller med prickar. Den finns i alla möjliga färger förutom enfärgat svart, svart i kombination med blå eller leverbrunt samt enfärgat uttunnat svart.

Hur stor är en Kavkazskaja ovtjarka? Vad väger en Kavkazskaja ovtjarka?

Mankhöjden för tikar är 67-70 cm och 72-75 cm för hanar. Vikten ska vara minimum 45 kg för tikar och 50 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Kavkazskaja ovtjarka

  • Det är i grunden en vakthund med en utpräglad vaktinstinkt
  • Kavkazskaja ovtjarka lämpas inte för förstagångsägare
  • Den kräver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Kavkazskaja ovtjarka

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor