King charles spaniel

Fakta om hundrasen: King charles spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen King charles spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av King charles spaniel valp.

King charles spaniel

Ursprung

King charles spaniel, eller Engelsk dvärgspaniel som den kallas i vissa delar av världen, är en engelsk hundras som får sitt namn från Karl II. Karl II var kung av England och Skottland under andra halvan av 1600-talet och King charles spaniel var favorithunden.

Det exakta ursprunget till rasen är omdiskuterat, de tros härstamma från setter som är grunden till spaniels. rasens förfäder var därmed i grunden jakthundar men som avlades för att vara sällskapshundar. De blev uppskattade sällskapshundar över hela Europa och inte bara i England.

Så småningom korsavlades rasen även med östasiatiska dvärghundar vilket gav rasen dess nosutseende. Rasen tros ha importerats till Sverige första gången 1887 men växte alltmer under 1960-talet. King charles spaniel är fortfarande relativt ovanlig i Sverige idag och tillhör grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

King charles spaniel är en lättsam, glad och intelligent hund som tycker om att vara med människor. Rasen är en utpräglad sällskapshund och passar väldigt bra i stadsmiljö. Den kräver inga större mängder motion utöver dagliga promenader men uppskattar en lekstund.

Den är även väldigt lättlärd och passar för familjen som söker en lättsam men rolig hund. King charles spaniel har en kort nos och kan därför bli trött lite fortare, rasen tolererar heller inte långa och varma dagar utomhus. 

På grund av sin korta nos och utstående ögon finns rasen med i Särskilda rasspecifika domaranvisningar. Det förekommer även hjärtfel och ögonsjukdomar vilket rasklubben har avelsrekommendationer för.

Utseende

King charles spaniel är en liten, kort och kompakt hund med en något rektangulär kropp. Den har en lång och silkeslen päls som ska vara rak men kan vara något vågig. Pälsen finns i fyra olika varianter, svart med tanteckning, ”trefärgad” med en pärlvit grundfärg och svarta fläckar och klar tanteckning, ”blenheim” med en pärlvit grundfärg och kastanjeröda fläckar samt ”ruby” som är enfärgad med en lysande kastanjeröd färg.

Pälsen behöver borstas och kammas en gång i veckan och badas ungefär en gång i månaden. Eftersom rasen har långa öron är det viktigt att hålla området rent och torrt för att undvika infektioner.

Hur stor är en King charles spaniel? Vad väger en King charles spaniel?

Mankhöjden är ca 30 cm. Vikten ska vara mellan 3,6-6,3 kg men ligger vanligtvis mellan 5-9 kg. 

Tänka på innan köp av King charles spaniel

  • Det är en utmärkt sällskapshund som älskar att vara med sin familj
  • De har mycket energi och behöver daglig motion och aktivering
  • Den kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor