Kleiner münsterländer

Fakta om hundrasen: Kleiner münsterländer

Här kan du läsa allt om hundrasen Kleiner münsterländer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Kleiner münsterländer valp.

Kleiner münsterländer

Ursprung

Ursprunget till Kleiner münsterländer kan härleddas till andra halvan av 1800-talets Tyskland, närmare regionen Münsterland. Förändringar i den tyska jaktlagen gjorde att antalet jägare ökade vilket gjorde att avelsarbetet för nya tyska jakthundar påbörjades.

Grunden till Kleiner münsterländer är olika stående och stötande fågelhundar som funnits i hundratals år. Tanken var att avla fram en medelstor jakthund som kunde användas vid jakt i vatten, skog och på fält. Efter ett intensivt avelsarbete i några decennier av olika entusiaster började rasen Kleiner münsterländer komma fram.

År 1912 startades rasklubben med målet att bevara och främja den ras som hade utvecklats i regionen. År 1921 sattes rasstandarden som har uppdaterats och utvecklats sedan dess. Även idag används rasen främst som jakthund kombinerat med familjehund. Rasen kom till Sverige på 1960 – talet och tillhör idag grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Kleiner münsterländer är en mångsidig jakthund. En naturlig retriever på både vatten och land, den passar som stående fågelhund, inom viltspårarbete, stötjakt på klövvilt samt eftersök. Vissa individer fungerar även som avfångningshund. Dessa egenskaper inom jakt förstärks ännu mer på grund av rasens intelligens, balanserade temperament samt att den anses vara väldigt lättlärd.

Rasen är även väldigt följsam gentemot sin förare och har en intensiv och uthållig jaktlust. Kleiner münsterländer är en utpräglad jakthund och bör aktiveras inom jakt då den är som gladast när den får göra det den är avlad för. När det inte är jaktsäsong kan man aktivera sin hund på andra vis, förslagsvis inom agility eller lydnad.

Trots sin starka jaktinstinkt är Kleiner münsterländer en väldigt bra familjehund som är vänlig och social mot andra människor. Rasen avlades för att kunna jaga i olika terränger både på land och vatten och både under sommaren och vintern.

Rasen har därför en tålig kropp och päls som generellt anses vara frisk och robust. Rasklubben arbetar tillsammans med de andra kontinentala fågelhundraserna inom den Svenska Vorstehklubben för att förebygga uppkomsten samt spridningen av höftledsdysplasi inom rasen.

Utseende

Kleiner münsterländer är en medelstor och robust hund med en balanserad och kraftig kroppsbyggnad. Den har eleganta och ädla proportioner och ger ett helhetsintryck av att vara en högst användbar hund inom jakt. Den har en tät och medellång päls som kan vara lätt vågig eller slät. Pälsen ska ligga tätt mot kroppen och vara vattenavvisande.

Pälsfärgen är brun och vit eller brunskimmel med bruna fläckar, mantel eller prickar. Rasen kräver inte omfattande pälsvård, enstaka borstningar samt bad vid behov räcker väl. Håret mellan trampdynorna bör hållas kort, desto viktigare under vintern. Pälsen bör även borstas mer frekvent två gånger per år under de perioder då hunden fäller. 

Hur stor är en Kleiner münsterländer? Vad väger en Kleiner münsterländer?

Mankhöjden för tikar är 52 cm (+/- 2) och 54 cm (+/- 2) för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-27 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Kleiner münsterländer

  • Det är i grunden en jakthund med en stor jaktlust
  • Rasen har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill aktivera sin hund dagligen, gärna inom jakt under säsong
  • Den kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor