Lakelandterrier

Fakta om hundrasen: Lakelandterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Lakelandterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Lakelandterrier valp.

Lakelandterrier

Ursprung

Lakelandterrier är en av Storbritanniens äldsta terrierraser och härstammar från nordvästra delen av England vid namnet the Lake District, där rasen även får sitt namn ifrån.

Rasens ursprungliga syfte var att utrota skadedjur, främst höglandsrävar som var ett hot mot fårnäringen. Rasen användes då främst av bönder och denna typ av jakt på räv var inte lik den klassiska brittiska rävjakten med tiotal jägare och hundar som jagar i flock.

Lakelandterriern korsades bland olika terriers för att få fram en ras med stort mod och framåtanda, liten i storleken men tillräckligt lång benlängd för att hoppa runt på klipporna.

Lakelandterrier godkändes som ras av den engelska rasklubben 1931 och redan samma år importerades de första individerna till Sverige. Idag tillhör Lakelandterrier grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Lakelandterrier är en glad, modig, självsäker och vänlig hund som idag främst är en sällskaps- och familjehund. Det är en nyfiken och aktiv hund med en del energi som trivs med fartfyllda aktiviteter där den får springa och använda hjärnan.

Populära aktiviteter för hunden är agility men även spår och sök ute i naturen. Många Lakelandterrier utmärker sig inom lydnad då det är en intelligent och lättlärd ras. Det kan dock vara en utmaning att träna en hunden om man inte vet hur man ska gå tillväga. Det är trots allt en Terrier som har avlats för att arbeta självständigt och som uppfostras bäst med en vänlig, fast och konsekvent hand.

Rasen anses vara en frisk ras med inga rasbundna sjukdomar. Det är heller inte ovanligt för rasen att uppnå en hög ålder, vissa individer lever så länge som 15 år.

Utseende

Lakelandterrier är en liten hund med höga ben som ger ett kompakt intryck. Det är en arbetsduglig hund som ger ett robust intryck utan att vara grov och med en spänstig rörelse.

Hunden har en dubbelpäls som består av en rejäl underull med tätt och strävt täckhår. Pälsen klipps inte utan den trimmas vilket innebär att man drar av eller plockar den gamla pälsen så att ny och fin päls växer fram. Om detta görs korrekt och regelbundet så fäller rasen nästintill ingenting. Då pälsen är vatten- och smutsavvisande behöver man sällan bada hunden.

Pälsen finns i olika färgvarianter. Varianterna är svart eller blå med tanteckning, rödgrizzle, röd, vetefärgad, leverbrun, svart eller blå.

Hur stor är en Lakelandterrier? Vad väger en Lakelandterrier?

Mankhöjden ska inte överstiga 37 cm och tikarna är vanligtvis lite lägre än hanarna. Vikten ligger vanligtvis kring 6,8 kg för tikar och 7,7 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Lakelandterrier

  • Det är en aktiv hund som kräver regelbunden motion och mental stimulans
  • Rasen behöver en vänlig men fast och konsekvent uppfostran
  • Den kräver viss pälsvård som en trimning med jämna mellanrum

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor