Lancashire heeler

Fakta om hundrasen: Lancashire heeler

Här kan du läsa allt om hundrasen Lancashire heeler. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Lancashire heeler valp.

Lancashire heeler

Ursprung

Det exakta ursprunget till Lancashire heeler är okänt men som hundtyp, det vill säga boskapsdrivande hund, finns referenser redan från 1400-talet. Konsensus råder dock angående rasens förfäder var en Welsh corgi- liknande hund som föste boskap till marknaderna i Lancashire. 

Då uppstod en black and tan hund som sprang runt på gårdarna som en allt-i-allo hund. Den Welsh corgi- liknande hunden tros sedan ha korsats med Manchesterterrier och Lancashire heeler började ta form. Som namnet antyder är rasen en hund som vallar boskap genom att nypa djuren i hasorna. 

Rasen godkändes i hemlandet England år 1981 och idag tillhör den, i Sverige, grupp 1, Vall-, boskaps-, och herdehundar.

Egenskaper

Lancashire heeler är en glad och intelligent hund som älskar människor och vill gärna vara till lags. Rasen lämpar sig väl som sällskapshund men den har en stark revirkänsla och vallegenskaper som den har fått från sina Welsh corgiska förfäder och sitt mod och energi från sina terrierförfäder. 

Den är väldigt tillgiven till sin ägare och relativt enkel att träna men den uppfostras och tränas bäst med en fast men vänlig hand. Rasen har trots sin lilla storlek förvånansvärt mycket energi och kräver en del motion och mental stimulans. Populära hundsporter som man kan träna samt tävla i är freestyle, lydnad, agility, sök och spår. 

Rasen anses generellt vara en frisk ras med vissa rasbundna sjukdomar som knäledsproblem samt ögonsjukdomar. Vanligtvis lever en Lancashire heeler i 12-15 år.

Utseende

Lancashire heeler är precis som man tänker att en liten vallhund ska vara. Den är liten och kraftfull som är robust byggd för att kunna arbeta en hel dag men samtidigt vara smidig för att undvika att bli skadad av boskapen. 

Hunden har en dubbelpäls som består av en underull som täcks av kort, tjockt, och slätt täckhår som är vädertåligt. Pälsfärgen finns i två varianter, svart eller leverbrunt med tanteckning. 

Pälsen kräver ingen omfattande pälsvård. En enstaka borstning och bad vid behov håller den i gott skick. Utöver det ska man alltid hålla koll på längden på klorna för att klippa vid behov samt kontrollera öronen emellanåt för att undvika uppbyggnad av vax eller eventuella infektioner.

Hur stor är en Lancashire heeler? Vad väger en Lancashire heeler?

Ideala mankhöjden för tikar är 25 cm och 30 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 5-8 kg för båda könen beroende på storlek.

Tänka på innan köp av Lancashire heeler

  • Lydnadsträning är viktigt för en Lancashire heeler som uppfostras bäst med en fast men vänlig hand
  • Den har en del vaktinstinkter och kan skälla samt vara försiktig gentemot främlingar
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor