Mastiff

Fakta om hundrasen: Mastiff

Här kan du läsa allt om hundrasen Mastiff. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Mastiff valp.

Mastiff

Ursprung

Mastiffens historia sträcker sig långt tillbaka, vid tiden runt år 55 f.Kr. upptäckte romarna under invasionen av England en väldigt stor hund som är lik den mastiff som vi känner till idag. Romarna tyckte om rasen och tog med sig hundar hem igen för att låta de gå kamper på arenorna. 

Likt många andra hundraser var Mastiffen nära att utrotas under andra världskriget. Rasen hade dock många hängivna ägare och fantaster och tack vare dem exporterades rasen från västvärlden till andra mindre krigsdrabbade länder.

Rasen har under sin historia haft många olika typer av användningsområden, tidigt var de hundar som fick strida på de romerska arenorna för att sedan bli väktare av gårdar och gods och för att slutligen användas främst som sällskapshundar i dagens samhälle. Rasens namn kommer från Anglo-Saxiga “Masty” vilket betyder solid och kraftfull. 

I Sverige har rasen funnits sedan någon gång på 1800-talet och det fanns individer som visades upp på utställning i Stockholm år 1886. Rasen tillhör idag grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Den stora och snälla mastiffen är nuförtiden för det mesta en sällskapshund. Man bör dock ha i åtanke att det är en väldigt stor hund som tidigare använts som vakthund. Det är därför viktigt att man socialiserar sin valp/unghund tidigt med främmande människor i olika miljöer för att undvika att de blir reserverade gentemot främlingar. 

På grund av rasens storlek och styrka är det en hund som aldrig ska lämnas ensam med små barn eller att man låter barn rasta hunden utan vuxet sällskap, hunden vill inget illa men små rörelser för hunden blir stora för små barn. Rasen beskrivs som modig, snäll och lugn.

De kräver endast måttligt med motion och det är viktigt att valpen/unghunden inte övermotioneras. Denna ras trivs som allra bäst på en gård med inhägnad där den kan röra sig fritt och strosa runt i sitt tempo. 

Den stora hunden Mastiff kan drabbas av höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi och knäledsproblem. Det finns även de hundar som drabbas av magsäcksomvridning och en ökad risk för lösa ögonkanter och irriterad och missfärgad hud.

Utseende

Mastiffen är en stor hund som är kraftigt byggd, dess huvud ska vara brett och fyrkantigt. Hundens päls är kort och åtliggande och har en grövre päls över hals och sina skuldror.

De kräver ingen särskild pälsvård tack vare pälsens utformning, det räcker med borstning och bad vid behov. Pälsens färg är aprikos, fawn eller tigrerad. 

Hur stor är en Mastiff? Vad väger en Mastiff?

I hundens rasstandard står ingen storlek specificerad men i vanliga fall väger hanhundarna cirka 90-110 kg och tikarna cirka 75-90 kg. 

Tänka på innan köp av Mastiff

  • Det är i grunden en vakthund som varnar vid inkräktare och som behöver socialiserad 
  • De ska på grund av sin storlek inte lämnas ensamma med barn eller rastas själva av barn
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor