Norwichterrier

Fakta om hundrasen: Norwichterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Norwichterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Norwichterrier valp.

Norwichterrier

Ursprung

Ursprunget till Norwichterrier är inte helt känt. Det man vet är att det var en populär hundras från East Anglia (en landsdel nordöst från London), och att rasen omnämns första gången år 1890 men då kallades den Trumpingtonterrier.

Rasen fick sedan ett nytt namn efter staden Norwich i East Anglia men delades sedan på 1960-talet upp i två olika varianter till raserna Norfolk- och Norwichterrier.

Norwichterriern är ursprungligen en blandning av flera olika terrierraser och som sedan under 1900-talet korsades den med fler olika terriersraser. Rasen ursprungliga syfte var att fånga råttor och skadedjur men har även varit en omtyckt sällskapshund för studenterna på Cambridge samt en jakthund vid jakt på grävling och räv.

Rasen blev godkänd som ras år 1932 men varianterna delades sedan officiellt upp år 1964, året därpå kom den första individen till Sverige. Rasen tillhör idag grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Norwichterrier är idag främst en sällskapshund med en ringa jaktlust och som sällan skäller. Rasen är en orädd, pigg och glad hund som älskar att vara med människor och en utmärkt förstagångshund. I temperamentet beskrivs den som orädd och glad.

En del väljer att träna inom viltspår, lydnad, agility eller liknande aktiviteter med sina hundar vilket är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund. Annars tycker de om att leka med familjen och vara ute på långpromenader.

Viktigt att tänka på med denna ras är att träna på inkallning och vara väldigt säker på inkallningen innan man släpper hunden lös. På grund av sin bakgrund och instinkter har rasen lätt för att springa iväg efter mindre djur.  

Liten förekomst av katarakt förekommer i rasen, annars anses det vara en frisk ras. Norwichterriern finns med i Särskilda rasspecifika domaranvisningar bland annat på grund av ansträngd och ljudlig andning vars orsak kan vara Norwich Terrier Upper Airway Syndrome.

Utseende

Det är en av de minsta terrierraserna och är en lågbent, liten, kompakt och kraftig hund med en stark kropp och benstomme. Norwichterrier har till skillnad från Norfolkterriern stående öron i stället för hängande. Raserna skiljer sig även i temperament.

Rasen har en dubbelpäls som består av en tjock underull och hårt, strävt rakt och tätt åtliggande täckhår. Pälsfärgen finns i alla nyanser av rött, vetefärg, black and tan eller grizzle.

Pälsen kräver lite pälsvård men omfattningen beror på hur den växer samt vad man har för krav som ägare. För vissa räcker det med att trimma två till fyra gånger per år och putsa emellanåt medan en del kräver mer frekvent trimning. Om man ska ställa ut sin hund på utställning krävs mer vård.

Hur stor är en Norwichterrier? Vad väger en Norwichterrier?

Mankhöjden för både hanar och tikar är ca 25 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 5-7 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Norwichterrier

  • Rasen uppfostras bäst med fast vänlighet
  • Det är en ras med mycket energi utomhus men lugn och balanserad inomhus
  • Den kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor