Otterhound

Fakta om hundrasen: Otterhound

Här kan du läsa allt om hundrasen Otterhound. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Otterhound valp.

Otterhound

Ursprung

Otterhound är en hundras från Storbritannien som tros vara en blandning mellan engelsk hound och andra franska raser. Rasen är en av Storbritanniens äldsta hundraser och det sägs att Kung John hade rasen redan år 1212.

Rasens ursprungliga syfte är, som namnet antyder, en jakthund som jagade utter. Idag är det inte tillåtet men förr i tiden skällde hunden när den hittade ett intressant byte och kunde följa sitt byte i 12 timmar och simma efter den i upp till fem timmar.

Rasen har varit relativt ovanlig, även i sitt hemland men har på senare år vuxit i popularitet i England. Rasen kom till Sverige år 1978 och tillhör idag grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Det är en vänlig hund som har ett jämnt temperament. Eftersom jakt på utter är olagligt i både England och Sverige har rasen istället anpassats till att bli en sällskapshund som även är väldigt populär på hundutställningar.

Otterhound är en uthållig jakthund som kan springa och simma under långa perioder. Den behöver därför daglig motion, både fysiskt men även mentalt. Lämpliga hundaktiviteter kan vara lydnad och agility men även sök och spår fungerar väl då hunden har ett väldigt bra luktsinne.

Det anses generellt vara en frisk ras. Höftledsdysplasi förekommer.

Utseende

Otterhound är en stor och sund ras som är byggd för en hård dags arbete i vatten. Den har en stark kropp med fria, lediga och vägvinnande rörelser.

Den har en dubbelpäls som består av en underull och täckhår. Underullen är vattentät och får gärna ha en lätt oljig struktur. Täckhåret är tätt, raggigt, hårt men inte strävt och har ett rufsigt utseende. Pälsen är ca 4-8 cm lång. Pälsfärgen är enfärgad och finns i grizzle, röd, vetefärgad, sandfärgad och blå.

Hunden ska ha ett rufsigt utseende och ska därmed inte trimmas. Det kan vara bra att borsta hunden emellanåt men utöver det krävs inte någon speciell pälsvård. Hunden badas även vid behov och som med alla andra hundar ska man klippa klorna med jämna mellanrum.

Hur stor är en Otterhound? Vad väger en Otterhound?

Mankhöjden för tikar är 54-59 cm och 56-61 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Otterhound

  • Det är i grunden en jakthund men som i dagsläget är en sällskapshund
  • Den har en del energi och stor uthållighet som ska stimulera hunden regelbundet, både mentalt och fysiskt
  • Den kräver ingen avancerad pälsvård och hunden ska ej trimmas

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor