Perro sin pelo del perú

Fakta om hundrasen: Perro sin pelo del perú

Här kan du läsa allt om hundrasen Perro sin pelo del perú. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Perro sin pelo del perú valp.

Perro sin pelo del perú

Ursprung

Perro sin pelo del perú är en gammal hundras som härstammar från dagens Peru. I arkeologiska utgrävningar har man hittat att liknande hundar funnits i området sedan år 300 f.Kr. De har även utformats i bilder på keramik. Det var däremot inte förrän år 1985 som rasens erkändes och registrerades internationellt på FCI.

Rasen finns i tre olika storlekar som är pequeno (liten), médio (mellan) samt grande (stor). I samma kull kan både nakna och pälsade hundar finnas, däremot är inte pälsade hundar godkända av FCI. Det är oklart vad hundrasen har använts till historiskt men vissa menar på att den pälsade varianten har varit en jakthund då det är en vinthundsliknande hund som är väldigt snabb.  

Rasens namn Perro sin pelo del perú, betyder hund utan hår från Peru och de första individerna kom till Sverige år 1994. I Sverige tillhör rasen idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Perro sin pelo del perú är en lugn och tillgiven hund som tycker om att vara nära sin familj. Rasen är dock generellt väldigt alert och energisk när det är dags för roliga aktiviteter. Den funkar väl som larmande vakthund men är främst en sällskapshund.

Den kräver viss mängd motion och den tycker om att vara utomhus och springa av sig, speciellt när det är fint väder. För förstagångsägare eller för personer som inte har aktiverat sin hund inom någon hundsport tidigare kan det vara bra att gå en kurs. Exempelvis inom lydnad, rally eller agility för att stimulera sin hund både fysiskt och mentalt.

Perro sin pelo del perú är generellt en frisk hundras som inte har några kända rasbundna sjukdomar. Då det är en hund med anlag för nakenhet saknar hundarna ofta tänder i varierande grad.

Utseende

Perro sin pelo del perú är en hund som ger ett slankt och elegant uttryck. Det finns en pälsad variant och en naken. Den nakna har nästan alltid ett ofullständigt bett.

Rasen finns i tre olika storlekar, lite mellan och stor. Den behårade finns i alla färger förutom merle. Den nakna är svart, skiffergrå, elefantgrå, blåsvart, grå i alla nyanser, brons- eller kopparfärgad, kastanjebrun i alla nyanser till ljusblond. Den är antingen helfärgad eller med avpigmenterade områden.

Hur stor är en Perro sin pelo del perú? Vad väger en Perro sin pelo del perú?

Mankhöjden för pequeno (liten) är 25-40 cm, för médio (mellan) är den 41-50 cm och för grande (stor) är den 51-65 cm. Vikten för pequeno är 4-8 kg, för médio är den 8-12 cm och för grande är den 12-30 kg. Måtten och vikten gäller båda könen.

Tänka på innan köp av Perro sin pelo del perú

  • Det är en ovanlig hund i Sverige
  • Den har en del energi och kräver viss mängd motion
  • Den kräver ingen pälsvård. Den nakna varianten kan dock behöva smörjas in även täckas med kläder vid kallare klimat

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor