Svensk lapphund

Fakta om hundrasen: Svensk lapphund

Här kan du läsa allt om hundrasen Svensk lapphund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Svensk lapphund valp.

Svensk lapphund

Ursprung

Svensk lapphund är en gammal nordisk hundras, rasen härstammar från nordkalotten i nuvarande Sápmi som idag innefattar områden i Norge, Sverige, Finland samt Ryssland. Som namnet avslöjar är rasens hemland Sverige och det är en av Sveriges nationalraser. 

Det är en hundras som utvecklades av samerna och har genom åren använts som vall-, jakt- och vakthund, idag är däremot Svensk lapphund främst en sällskapshund. Forskning har visat att rasen har inkorsning av varg för ca 500–3000 år sedan vilket tros ha konkurrerat ut andra hundraser på grund av de egenskaper som det medförde. 

Rasen var en av de första hundraserna som stambokfördes i SKK:s första stambok år 1889. Sedan dess har inte rasen förändrats mycket och idag tillhör hundrasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp. 

Egenskaper

Svensk lapphund beskrivs som en läraktig, livlig, uppmärksam, vänlig och tillgiven hund som passar utmärkt som familjehund. Ursprungligen var det en vall-, jakt- och vakthund och än idag jagar vissa med sina, men rasen är idag mest en aktiv sällskapshund. 

Svensk lapphund är en energisk och aktiv hund som deltar i de allra flesta hundsporter. Man hittar rasen i bruks, lydnad, agility, som räddningshund m.fl. För att hunden ska må som bäst behöver den ordentligt med aktivering, både fysisk och mental. Förslagsvis kan man börja med att träna och eventuellt tävla med sin hund och testa på olika hundsporter. 

Svensk lapphund anses generellt vara en frisk hundras som oftast lever upp emot 12-14 år och är pigg även i den högre åldern. Inom denna ras som många andra hundraser förekommer höftledsdysplasi. Föräldradjuren gentestas även för PRA innan avel.

Utseende

Svensk lapphund är en typisk spetshund med en rektangulär kropp, strax under medelstorlek och med en pigg och käck uppsyn. 

Den har en dubbelpäls som består av tät och mjuk underull samt strittande täckhår vilket skyddar mot väder och vind, både varmt och kallt klimat. På huvudet och benens framsidor är pälsen kort, och på bringan, frambenens och lårens baksidor samt svansen är pälsen lång. Pälsfärgen är enfärgat svart eller svart med mer eller mindre björnbruna nyanser. Vita tecken på svansspetsen, tassarna eller bringan kan förekomma.

Pälsvården är relativt enkel och den har en förmåga att sköta sig själv. Den kräver en genomborstning emellanåt och när den fäller så är det inte enskilda hårstrån utan tussar vilket gör det enklare att städa efter. 

Hur stor är en Svensk lapphund? Vad väger en Svensk lapphund?

Idealmankhöjden för tikar är 43 cm och 48 cm för hanar med en tillåten avvikelse på +/- 3cm för båda könen. Vikten ligger vanligtvis mellan 14-16 kg för tikar och 16-20 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Svensk lapphund

  • Hundrasen har en del energi och passar för den aktiva ägaren eller familjen som vill vara aktiv med si hund 
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård och fäller i tussar
  • Det är en väldigt mångsidig hund sett till både klimat men även i aktiviteter och lämpas såväl som på landet som i storstad

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Svensk lapphund

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor