Petit basset griffon vendéen

Fakta om hundrasen: Petit basset griffon vendéen

Här kan du läsa allt om hundrasen Petit basset griffon vendéen. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Petit basset griffon vendéen valp.

Petit basset griffon vendéen

Ursprung

Petit basset griffon vendéen är en fransk hundras som härstammar från den större, Grand basset griffon vendéen. Den kom till på 1940-talet då man ville ta fram en mindre drivande hund. Den större jagar oftast större vilt medan den mindre jagar mindre. Petit basset griffon vendéen har även med sin låga mankhöjd närmare till marken och kan enkelt få upp ett spår.

Rasen kommer från en region med tät undervegetation och är en tålig hund med en grov päls för att stå emot den tuffa naturen. Det är en jakthund som avlades för att främst jaga kanin i pack (flock). Att jaga i flock är dock inte tillåtet i Sverige.

Petit basset griffon vendéen fick sin egen rasstandard på 1950-talet och 1976 ändrades standarden för både Grand och Petit och då gällde det främst skillnaden i mankhöjd. Rasen kom till Sverige år 1973 och idag tillhör rasen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Petit basset griffon vendéen är en utpräglad jakthund med en stor jaktlust. Rasen har oftast även en förkärlek för snår och buskage och kännetecknas även av sitt grova och hörbara skall under jakt. Det anses vara en modig hund som är egensinnig, foglig och hängiven.

Det är en nyfiken hund som kräver en del motion och mental stimulans. De kan få upp ett spår ganska enkelt som den följer och bör inte släppas lös ifall man inte är säker på sin inkallning. På grund av sitt jaktbehov lämpar sig inte rasen som enbart sällskapshund utan bör aktiveras inom jakt.

Det anses generellt vara en frisk hund men den verkar ha en benägenhet för ett dåligt utvecklat immunförsvar, framförallt under hundens första levnadsår.

Utseende

Petit basset griffon vendéen är en liten och robust hund med ett busigt utseende. Den har en sträv och tjock päls som inte är alltför lång och aldrig len eller ullig.

Pälsfärgen kommer i nio olika varianter, dessa är vit och svart, svart med tantecken, svart med sobelfärgade tecken, vit och orange, fawn med svart mantel och vita fläckar, sotig fawn, fläckig i vitt och sotig sobel, sotig sobel samt viltfärgad.

Den kräver viss pälsvård. Den behöver kammas regelbundet samt trimmas ordentligt cirka två gånger per år.

Hur stor är en Petit basset griffon vendéen? Vad väger en Petit basset griffon vendéen?

Mankhöjden för båda könen är 34-38 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 11-18 kg för båda könen. 

Tänka på innan köp av Petit basset griffon vendéen

  • Det är i grunden en jakthund med ett stort jaktintresse
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen, gärna inom jakt
  • Den kräver viss pälsvård
  • Man bör inte släppa lös hunden om det inte är inhägnat eller om man inte är säker på sin inkallning

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor