Phalène

Fakta om hundrasen: Phalène

Här kan du läsa allt om hundrasen Phalène. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Phalène valp.

Phalène

Ursprung

Phalène är en hundras som härstammar från Frankrike och Belgien och är en så kallad kontinental spaniel. Den delar ursprung med Cavalier King Charles Spaniel och King Charles Spaniel och ingår i rasen Epagneul Nain Continental Papillon et Phalene. Den förstnämnda är en variant med stående öron medan Phalène har hängande.

Hundar av dvärgspanieltyp har länge funnits bland högre ståndfolk och har avbildats i målningar sedan 1500-talet. Rasen har däremot funnits tidigare än så och det äldsta porträttet kommer från Italien någon gång mellan 1392-1450. Rasen fick däremot inte sin FCI rasstandard förrän 1934, och sedan under 1955 delades varianterna i två.

Rasen har funnits länge i Sverige men först på 1950-talet började regelrätt uppfödning. Idag föds cirka 120 valpar per år och rasen tillhör grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Phalène är en utpräglad sällskapshund som är allmänt allsidig och intelligent. Det är en hundras som är full av energi och älskar att samarbeta med sin förare. Den lämpar sig mycket väl för familjer då rasen trivs med olika människor och hittar gärna på alla möjliga aktiviteter.

Det är en mindre sällskapshund som kan vara lugn och harmonisk i hemmet. Rasen behöver dock stimuleras mentalt och fysiskt på en regelbunden basis för att må bra. Utöver dagliga promenader är även populära hundaktiviteter lydnad, rallylydnad, agility, viltspår och utställning. Nästintill allt är en rolig aktivitet för en Phalène.

Det är generellt en frisk ras som ofta lever länge. Patella luxation förekommer så avelsdjur bör undersökas innan parning. Rasen har även ett hälsoprogram hos SKK för PRA, som däremot inte är ett problem inom rasen längre.

Utseende

Phalène är en liten hund av dvärgspanieltyp med en normal och harmonisk kroppsbyggnad. Den har en stolt hållning och rör sig med ett lätt och elegant steg. Den har hängande öron till skillnad från den andra varianten, Papillion, som har stående.

Rasen har en medellång, glänsande och silkeslen päls men behöver trots detta ingen avancerad pälsvård tack vare att rasen inte har en underull. Det räcker med att kamma pälsen emellanåt och att bada hunden vid behov. Pälsfärgen är grundläggande vit och sedan alla möjliga färger som avgränsade fläckar.

Hur stor är en Phalène? Vad väger en Phalène?

Mankhöjden för båda könen är ca 28 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 2,5-5 kg för tikar och 2-4,5 kg för hanar. I hemlandet har rasen däremot två viktklasser där den andra är max 2,5 kg och minst 1,5. Detta gäller för båda könen.

Tänka på innan köp av Phalène

  • Det är en lättanpassad sällskapshund som passar i de flesta miljöer
  • Den har en del energi och är även intelligent, hunden skall därför regelbundet aktiveras både fysiskt och mentalt
  • Den kräver ingen avancerad pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor