Podenco ibicenco

Fakta om hundrasen: Podenco ibicenco

Här kan du läsa allt om hundrasen Podenco ibicenco. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Podenco ibicenco valp.

Podenco ibicenco

Ursprung

Podenco ibicenco är en uråldrig hundras som troligtvis härstammar från samma ras som faraohunden. Avbildningar av dessa hundtyper finns på faraonernas gravar som dateras till över 5000 år gamla.

Huruvida det är en faraohund, Podenco ibicenco, eller liknande hund som har avbildats är oklart, troligtvis delar dessa hundtyper samma förfäder. Den första rasstandarden för Podenco ibicenco kom däremot inte till förrän år 1930.

Rasens hemland är Spanien och dagens hund härstammar från de spanska öarna Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera. Den är även vanligt förekommande på fastlandet kring Katalonien, Valencia men även i franska Roussillion och Provence.Rasen har historiskt men även idag använts som jakthund. Den har främst jagat kanin, men även större villebråd. Hunden jagar både i flock men även själv. I flock är det sällan hanarna som används då de kan vara bråkiga.

Vissa menar att rasen kom till Sverige på 1950-talet men helt säkert vet man att den första mer kända hunden kom från England 1969. Idag tillhör Rasen i Sverige grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Podenco ibicenco är en utpräglad jakthund som man jagar kanin och hare med, utan vapen samt under både dag- och nattetid. Hundarna har utmärkt luktsinne samt hörsel vilket de använder för att spåra viltet med. Sedan jagar, omringar och fångar hundpacket bytet. Rasen är även en god apportör vid andra jaktformer.

I Sverige är jakt med hundar i pack inte tillåtet och Podenco ibicenco är främst en sällskapshund. Det är en utmärkt familjehund som tycker om sällskap och alla möjliga sociala sammanhang. Den bör därmed inte lämnas ensam under längre perioder.

Podenco ibicenco är en lättlärd hund som har en lättsam, tålmodig, vänlig och lättskött hund som passar för de flesta familjer. Den har en del energi vilket innebär att man måste aktivera sin hund, både fysiskt men även mentalt. Det är en snabblärd hund som oftast omedelbart förstår vad den ska göra.

Allmänt anses rasen vara överlag frisk. I USA har det rapporterats att de får ögonsjukdomar men detta är ingenting som drabbat de svenska hundarna. 

Utseende

Det är en atletisk hund med en stram muskulatur. Det är en mellanstor hund med en symmetrisk och lätt rektangulär kropp som ska vara proportionerlig och kompakt.

Podenco ibicenco finns i två olika varianter och tre olika pälstyper. Podenco ibicenco, korthårig. Podenco ibicenco, strävhårig, samt långhårig. Den korthåriga har en kraftig och blank struktur men ej silkesaktig. Strävhårig Podenco ibicenco har en hård och tät struktur och skägg är önskvärt.

Långhåriga varianten har en mjuk päls som är minst 5 cm lång.

Hur stor är en Podenco ibicenco? Vad väger en Podenco ibicenco?

Mankhöjden för tikar är 60-67 cm och 66-72 cm för hanar. Vikten är vanligtvis ungefär 21 kg för tikar och 23 kg för hanar.   

Tänka på innan köp av Podenco ibicenco

  • Det är i grunden en jakthund som i sitt hemland jagar i pack (ej tillåtet i Sverige)
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera regelbundet
  • Den kräver i princip ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor