Podengo portugues

Fakta om hundrasen: Podengo portugues

Här kan du läsa allt om hundrasen Podengo portugues. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Podengo portugues valp.

Podengo portugues

Ursprung

Podengo portugues, eller bara Podengo, är en hundras som härstammar från Portugal och är landets nationalras. Rasen finns i totalt sex olika varianter och är egentligen sex separata raser.

Det finns liten, mellan och stor Podengo, och varje storlek finns som slät- och strävhårig. Rasernas portugisiska namn är Podengo portugues, följt av antingen cerdoso/liso, dvs strävhårig/släthårig, samt pequeno/médio/grande dvs liten/mellan/stor. 

Rasen är ursprungligen en jakthund som troligtvis härstammar från Egyptiens faraohundar. Troligtvis togs de dåvarande hundarna med romarna till den iberiska halvön någon gång under antiken.

Grande används ofta vid jakt på storvilt, médio vid kaninjakt, antingen som ensamhund eller i flock och pequeno jagar oftast kanin i hålor eller klippor. 

Trots att det är en gammal hundras fick den inte sin rasstandard förrän 1955. Podengo portugues är väldigt populär i Portugal och till Sverige kom den första individen år 1997. I Sverige tillhör rasen idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

I hemlandet Portugal är Podengo portugues en väldigt populär hund och landets vanligaste jakthund. Utanför hemlandet är det främst en sällskaps- samt utställningshund som älskar att vara nära sin familj och vara med på olika aktiviteter. Rasen kan beskrivas som mycket livlig och intelligent. 

Då rasen har besitter en jaktinstinkt och således även en del energi som den behöver vid kaninjakt bör man aktivera sin hund på olika sätt. Förslagsvis inom agility eller lure coursing men alla lämpliga aktiviteter som sätter kropp och sinne på prov gör hunden gott. 

Podengo portugues är generellt en frisk och långlivad ras. Vissa sjukdomar som patella luxation, hudproblem samt hjärtproblem finns i ringa omfattning.

Utseende

Rasen har en välproportionerlig, välmusklad och sunt byggd kropp med ståndöron och ett fyrsidigt pyramidformat huvud. 

Det finns en släthårig variant (kort päls) samt en strävhårig variant (långhårig). Båda varianterna har ett medelgrovt hårlag utan underull. Den släthåriga har tätare päls och den strävhåriga har skägg runt nospartiet.

Pälsfärgerna är gul, fawn i alla nyanser från ljust till väldigt mörkt med eller utan vita tecken. Den lilla varianten kan även vara svart eller brun med eller utan vita tecken alternativt vit grundfärg med svarta eller bruna fläckar. 

Pälsen är lättskött och kräver inget speciellt utöver normal pälsskötsel. Man bör bada sin hund med jämna mellanrum eller vid behov samt vårda klor och öron regelbundet.

Hur stor är en Podengo portugues? Vad väger en Podengo portugues?

Mankhöjden för Podengo portugues beror på storleken.

  • Podengo portugues, grande: Manköjd: 55-70 cm, Vikt: 20-30 kg
  • Podengo portugues, médio: Manköjd: 40-54 cm, Vikt: 16-20 kg
  • Podengo portugues, pequeno: Manköjd: 20-30 cm, Vikt: 4-6 kg

Tänka på innan köp av Podengo portugues

  • Det är i grunden en jakthund med viss jaktinstinkt, den fungerar dock väl som sällskapshund förutsatt att den får den motion och mentala stimulans den kräver
  • Den har en hel del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor