Prazský krysarík

Fakta om hundrasen: Prazský krysarík

Här kan du läsa allt om hundrasen Prazský krysarík. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Prazský krysarík valp.

Prazský krysarík

Ursprung

Prazský krysarík, vars namn betyder ”råttjägare från Prag”, är en gammal hundras vars rötter sträcker sig hundratals år tillbaka. Rasen kommer från området kring dagens Tjeckien och Slovakien. Rasens hemland är emellertid dagens Tjeckien. 

Genom åren har hundrasen varit både en råttjägare men även en sällskapshund. Den var väldigt populär bland böhmiska kungar samt andra adelsmän. Rasen har genom åren varit nära att bli utrotad och andra världskriget var även de en period som gjorde det svårt att få rasen erkänd. På den tiden krävdes stamtavla sex generationer bak i tiden, vilket man ej kunde finna. År 1980 registrerades de första hundarna i den tjeckiska stamboken. 

Några decennier senare, år 2006 kom den första hunden till Sverige och rasklubben anslöts till SKK 2007. I Sverige idag tillhör rasen grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Prazský krysarík är en vänlig och nyfiken hund med en mild karaktär. Den är väldigt vänskaplig och tillgiven mot familjen men kan vara lite avvaktande mot främlingar. Den fungerar väl som sällskapshund men den har samtidigt en välbevarad jaktinstinkt med ett gott luktsinne. 

Rasen är väldigt kvick i vändningarna och den rör sig väl och stadigt. Den har en hel del energi trots sin lilla storlek. Eftersom den ursprungligen var en råttjägare vilket den fortfarande är högst kapabel till och duktig, bör man aktivera sin hund på olika sätt om man inte behöver en råttjägare. Man kan aktivera sin Prazský krysarík inom spår, lydnad, freestyle, agility eller andra hundsporter

Prazský krysarík har få hälsoproblem, men vissa genetiska sjukdomar finns och rasklubben arbetar med att bibehålla den goda hälsostatusen.

Utseende

Prazský krysarík är en liten och nästintill kvadratiskt byggd hund med en kompakt kroppsbyggnad. Den är rörlig och ger ett elegant uttryck. 

Rasen finns i två olika varianter vad gäller pälsen. Den ena varianten har en kort päls som är glänsande och slätt liggande intill kroppen. Den andra varianten har en medellång päls med fransar på öronen, benen och svansen och knappt märkbar längre behåring i bringan. Pälsfärgen är svart, brun eller blå med tanteckning, samt gul och röd utan tanteckning. 

Den släthåriga varianten behöver egentligen bara badas vid behov. Den långhåriga behöver borstas regelbundet för att undvika tovor. Som med alla hundar bör man alltid hålla ett öga på tänder, öron samt klippa klorna med jämna mellanrum.

Hur stor är en Prazský krysarík? Vad väger en Prazský krysarík?

Mankhöjden för båda könen är 21-23 cm. Vikten ligger vanligtvis runt 2,6 kg för båda könen. Könsprägeln är tydlig.

Tänka på innan köp av Prazský krysarík

  • Det är i grunden en råttjägare med en bevarad instinkt
  • Den har en del energi och passar för ägaren som vill motionera regelbundet, gärna även inom någon hundaktivitet
  • Den korthåriga varianten kräver nästintill ingen pälsvård, medan den långa behöver måttlig pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor