Rat terrier

Fakta om hundrasen: Rat terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Rat terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Rat terrier valp.

Rat terrier

Ursprung

Rat terrier var en så kallad råttfångande hund vilket man kan lista ut genom att tyda namnet på rasen. Det finns dokumentation om en råttfångade hund som var ombord på ett flaggskepp som förliste år 1545, hunden vid namn Hatch tros ha varit med ombord för att ha koll på råttorna som fanns på skeppet. 

Migranter från England hade med sig tidiga förfäder till rat terriern och dessa användes till så kallad Rat Baiting, det var en blodig sport som är förbjuden i de flesta länderna nuförtiden. Från den sporten har rasen fått sitt namn. Sporten var dock inte hundarnas huvuduppgift, deras främsta användningsområde var jakt på småvilt som exempelvis harar och ekorrar. 

Rasens ursprungsland är USA och där var det en av landets populäraste hundtyp till och med 1940-talet. Rasens population minskade kraftigt bara 10 år senare under 1950-talet då amerikanerna började använda kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur. 

Av UKC (United Kennel Club) erkändes rasen år 1999 och av AKC (American Kennel Club) erkändes den 2013, hos SKK (Svenska kennelklubben) erkändes rasen 2017 och samma år registrerades den första hunden i Sverige. Rasen tillhör grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Rat terriern har ett ursprung som råttfångare och råttjägare, det är något som märks tydligt. Rasen har ett starkt intresse för att jaga skadedjur såväl gnagare som annat småvilt. 

Nuförtiden är rasen även vanlig som sällskapshund. För att de ska fungera som bra som sällskapshund är det viktigt att man socialiserar sin hund i tidig ålder, gärna då med främmande människor i olika typer av miljöer.

Rasen beskrivs även som alert, trogen, energisk, lättlärd och lydig. I regel kommer de bra överens med andra hundar. På grund av att rasen är ovanlig i Sverige kan man dessvärre inte uttala sig om rasens hälsa då man saknar tillräckligt underlag. 

Utseende

Denna ras har två olika storlekar, en lite mindre och en lite större. Rat terriern är muskulös och smidig med en fast kropp. Hundens hud är stram och dess päls är kort, åtliggande slät samt glänsande. Strukturen på pälsen kan variera något beroende på hund. 

Tack vare utformningen på hundens päls är rasen inte i allt för stort behov av pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov. Pälsfärgen är antingen två- eller trefärgad. En av färgerna är alltid vit. 

Hur stor är en Rat terrier? Vad väger en Rat terrier?

Den mindre varianten av Rat terriern, även kallad miniatyr har en mankhöjd på 25,5-33 cm och den något större varianten, kallad standard har en mankhöjd på 33-46 cm. I rasens rasstandard är ingen vikt angiven men de väger ca 5-11 kg. 

Tänka på innan köp av Rat terrier

  • Det är en ovanlig hundras i Sverige be uppfödaren om tips och information om rasen 
  • Pälsen är relativt lättskött
  • De har lätt att fånga upp intresse för att jaga skadedjur etc

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor