Ratonero bodeguero andaluz

Fakta om hundrasen: Ratonero bodeguero andaluz

Här kan du läsa allt om hundrasen Ratonero bodeguero andaluz. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Ratonero bodeguero andaluz valp.

Ratonero bodeguero andaluz

Ursprung

Ratonero bodeguero andaluz ska ha blivit till tack vare korsning av diverse olika hundraser under 1800-talet. Det tros finnas spår av små terriers som engelsmän hade med sig på sina resor till södra Spanien samt en inblandning av lokala råtthundar. Man tror att de hundarna som engelsmännen tog med sig kan ha varit bland annat Jack russel och Foxterrier. 

Rasens hemland är Spanien och resultatet av korsningarna blev en liten hund som var väldigt snabb och smidig. Hundens uppgifter var främst att jaga skadedjur och andra gnagare i vinkällare kring vinfat och i byggnader, men de användes även som sällskapshundar. 

Av den Spanska Kennelklubben godkändes rasen år 2000 och i de nordiska länderna är rasen erkänd och får därmed ställas ut på officiella utställningar. Rasen är dessvärre inte ännu erkänd av den internationella klubben FCI. I Sverige tillhör rasen grupp 3, Terrier. 

Egenskaper

Ratonero bodeguero andaluz användes tidigare till att jaga skadedjur samt andra smågnagare. Nuförtiden används de nästan enbart som sällskapshundar. Förr i tiden när den jagade råttor och andra gnagare jagade den med hjälp av sin syn och sitt luktsinne. 

Rasen har med sitt ursprung som råtthund en väldigt stor jaktlust och det är viktigt att man som ägare är väl medveten om detta innan man skaffar en Ratonero bodeguero andaluz.

De har nämligen mycket energi och är i behov av daglig fysisk och mental aktivering för att må bra. I övrigt beskrivs rasen som väldigt lättlärd, snabb, modig och alert. Som sällskapshund är den väldigt trogen och har en stor anpassningsförmåga. 

På grund av att det finns få hundar registrerade i Sverige kan man dessvärre inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa. 

Utseende

Den atletiska Ratonero bodeguero andaluz är en mellanstor hund med en kompakt och slank kropp. Hundens päls är kort, tät och jämn över hela hundens kropp.

Tack vare utformningen på pälsen är den inte i behov av någon särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov. Färgen på pälsen är vit med svarta fläckar och tanteckning. De svarta fläckarna är främst synliga på hundens främre del av huvudet och övre delen av halsen.

Hur stor är en Ratonero bodeguero andaluz? Vad väger en Ratonero bodeguero andaluz?

Mankhöjden på hanhundarna är ca 37-43 cm och den ideala höjden är 40 cm. För tikarna är mankhöjden ca 35-41 cm och den ideala höjden är 38 cm. Vikten är enligt rasstandarden ca 7-8 kg.

Tänka på innan köp av Ratonero bodeguero andaluz

  • De har väldigt mycket energi och är i behov av både daglig fysisk och mental aktivering 
  • De har en stark jaktlust 
  • De är ovanliga i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor