Samojedhund

Fakta om hundrasen: Samojedhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Samojedhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Samojedhund valp.

Samojedhund

Ursprung

Samojedhunden är en hundras som troligtvis funnits i tusentals år. Rasen kommer från Norra Ryssland och Sibirien och får sitt namn efter samojedbefolkningen som härstammar från området. 

Det fanns olika användningsområden för hundarna i området. I de norra delarna var hundarna rent vita och användes som jakt- och slädhundar. I de södra delarna användes de vita, svart- och brunbrokiga hundarna till att valla renar. Samojedhunden har alltid varit väldigt nära sina ägaren och levde oftast inne i kåtorna där de fungerade som värmekälla. 

Zoologen Ernest Kilburn Scott tillbringade tre månader med Samojedbefolkningen år 1889. När han åkte hem till England tog han med en brun hanvalp, och senare importerade han även en tik och en till hane. Dessa var grunden till rasen i västvärlden. 

År 1893 registrerades den första hunden i Sverige och 1909 skrevs den första rasstandarden i England. I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Samojedhunden har ett svagt utvecklad jaktinstinkt och används heller inte som vakthund. Rasen är istället väldigt social, vänlig, öppen och livlig. Då den har en bakgrund som draghund är rasen väldigt uthållig och älskar att arbeta fysiskt, både självständigt men även i flock. 

De kräver en hel del motion och mental stimulans för att må bra. De är väldigt uthålliga och fysisk träning 3-4 gånger i veckan, utöver de vardagliga långpromenaderna är ett måste för att få en glad och balanserad hund.

Olika former av draghundsträning är att föredra men man bör tänka på att successivt bygga upp hundens muskulatur under sina tidiga år för att minimera risken för skador. 

Det anses generellt vara en frisk ras. Inom rasen förekommer höftledsdysplasi.

Utseende

Samojedhunden är en medelstor, elegant och vit arktisk spetshund. Den ska ge ett helhetsintryck av styrka, uthållighet, smidighet, värdighet, självförtroende och charm. Den ger även ett så kallat samojedsmile som de får av ögonens form och de svagt uppdragna mungiporna. 

Rasen har en riklig päls som är tjock, elastisk och tät. För att klara av det tuffa klimatet har rasen en dubbelpäls som består av en kort, mjuk och tät underull samt längre, mer grovt, rakt täckhår. Pälsen bildar en krage runt huvudet. Pälsfärgen är rent vit, gräddvit, vit med beigefärgade markeringar. 

De kräver en viss del pälsvård men inget komplext. Man bör borsta pälsen regelbundet men endast bada den när det verkligen behövs. Man bör även föna hunden torr efter badet för att minska risken för fukteksem.

Hur stor är en Samojedhund? Vad väger en Samojedhund?

Idealmankhöjden för tikar är 53 cm och 57 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 16-20 kg för tikar och 20-25 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Samojedhund

  • Rasen härstammar från väldigt kalla klimat och har därmed en hel del päls
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor