Slovenský hrubosrsty stavac ohar

Fakta om hundrasen: Slovenský hrubosrsty stavac ohar

Här kan du läsa allt om hundrasen Slovenský hrubosrsty stavac. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Slovenský hrubosrsty stavac valp.

Slovenský hrubosrsty stavac ohar

Ursprung

Slovenský hrubosrsty stavac är en relativt ny hundras som härstammar från dåvarande Tjeckoslovakien men som efter Sovjetunionens fall har Slovakien som hemland. Rasen utvecklades efter andra världskriget då många hundraser gick förlorade i kriget och efter att både jakten och jordbruket förändrades eftersöktes även en ny hundras. 

Syftet med Slovenský hrubosrsty stavac var att ta fram en hund som kunde arbeta bra efter skott och finna skjutet vilt, men även på att spåra samt apportera viltet. Framtagandet av rasen kom efter korsblandningar av Weimaraner, Ceský Fousek samt Strävhårig Vorsteh. 

Rasen utvecklades under de efterkommande decennierna efter andra världskriget och endast hundar med utmärkt jaktförmåga men mjukt temperament avlades vidare på. Rasen blev internationellt godkänd 1995, år 2008 kom rasen till Sverige och idag tillhör rasen grupp 7, Fågelhundar.

Egenskaper

Slovenský hrubosrsty stavac är en utpräglad jakthund och används som stående fågelhund. De är trevliga och underhållande under jakten och arbetar framför föraren, ca 25 m framför och 60 m ut på vardera sida. Den arbetar väl både före och efter skott och hittar och apporterar bytet. 

Det är en lättdresserad hund som gärna vill behaga sin ägare och familj. Tack vare sina egenskaper, att rasen är kärleksfull, mjuk i sitt temperament och att de har en ”på- och avknapp” fungerar de även väl som familjehund. 

På grund av att antalet individer i Sverige är få finns det inte tillräckligt med underlag för att uttala sig om rasens generella hälsa. Utomlands är rasen relativt förskonad från sjukdomar, Alopecia har förekommit.

Utseende

Slovenský hrubosrsty stavac är en medelkraftig och robust hund med viss ädelhet och kan beskrivas som stabilt byggd hund utan att vara tung. Den har en dubbelpäls som består av en dunig och kort underull samt strävt, rakt och slätt täckhår som är ca fyra cm långt. Pälsfärgen är brunskuggad sobel (som kallas grå) i olika ljusare och mörkare nyanser. 

Pälsvården är lättskött och badas vid behov. Den fäller vanligtvis under sommaren och då kan man borsta mer frekvent utefter behov.

Hur stor är en Slovenský hrubosrsty stavac? Vad väger en Slovenský hrubosrsty stavac?

Mankhöjden för tikar är 57-64 cm och 62-68 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Slovenský hrubosrsty stavac

  • Det är i grunden en jakthund som gärna aktiveras inom jakt 
  • Slovenský hrubosrsty stavac är lättdresserad som jagar passionerat och outtröttligt under jakt men som kan koppla av och vara lugn inomhus
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor