Slovenský kopov

Fakta om hundrasen: Slovenský kopov

Här kan du läsa allt om hundrasen Slovenský kopov. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Slovenský kopov valp.

Slovenský kopov

Ursprung

Slovenský kopov, kan översättas till Slovakisk stövare, är en gammal slovakisk jakthund som även anses vara Slovakiens nationalras. Rasen avlades fram för jakt på vildsvin och är nära besläktad med andra svart- och tantecknade mellaneuropeiska stövare. 

För ca 100 år sedan eftersöktes en tålig hund som skulle kunna jaga i tuff terräng vilket ledde till avelsarbetet av Slovenský kopov. I början brydde man sig endast om jaktegenskaperna men med tiden spelade faktorer som färg och storlek även in. Kopovrasen nämns för första gången redan på 1700-talet där man förbjuder korsavling av rasen. 

Rasen ställdes ut för första gången på 1930-talet, och erkändes internationellt år 1963. Rasen kom till Sverige år 2002 och idag tillhör rasen grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Slovenský kopov är en utpräglad jakthund som arbetar outtröttligt och känneteckanas av att i timmar kunna följa efter färsk vittring under skall. Den har ett stort intresse för vilt och i Slovakien används den främst vid jakt på vildsvin och rovvilt. Den har ett väldigt intensivt temperament och väldigt bra lokalsinne. 

Rasen beskrivs som energisk, modig och arbetsvillig under jakt. Den är även väldigt social, lättlärd, lojal och tillgiven gentemot sin familj och fungerar därmed väldigt bra som familjehund.

Rasen har dock en hel del energi och med en stor jaktlust bör man aktivera sin hund på regelbunden basis, gärna inom jakt eller liknande aktiviteter. Slovenský kopov uppfostras bäst med en fast hand och rekommenderas inte som förstagångshund. 

Det är generellt en frisk hundras. Epilepsiliknande anfall, kryptorchism, hjärtfel, patellaluxation och höftledsdysplasi förekommer. 

Utseende

Slovenský kopov är en medelstor hund med en stark benstomme men ändå något lätt byggd. Kroppen är långsträckt rektangulär. Den har en dubbelpäls som består av en tät underull samt medelgrov, åtliggande och tätt täckhår (ca 2-5 cm långt). 

Pälsen är väldigt lättskött och hunden badas vid behov. Den har sin underull även på sommaren. Pälsfärgen är kolsvart med rödgul till roströd tanteckning på benen.

Hur stor är en Slovenský kopov? Vad väger en Slovenský kopov?

Mankhöjden för tikar är 40-45 cm (ideal 43 cm) och 45-50 cm för hanar (ideal 46). Vikten ligger vanligtvis mellan 15-20 kg för båda könen (ideal 16 kg).

Tänka på innan köp av Slovenský kopov

  • Det är i grunden en jakthund som används främst vid vildsvinsjakt och har ett väldigt bra luktsinne
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill aktivera sin hund dagligen, både fysiskt men även mentalt. Aktiviteter inom jakt föredras. 
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor