Welsh corgi

Fakta om hundrasen: Welsh corgi

Här kan du läsa allt om hundrasen Welsh corgi. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Welsh corgi valp.

Welsh corgi

Ursprung

Welsh corgi är indelade i två skilda rasvarianter men de tros ha samma ursprung. Welsh corgi Cardigan är troligtvis den äldsta varianten av de två och de tros ha funnits sedan någon gång kring 1000-talet i Wales. Båda rasernas hemland är Storbritannien och där användes de av gårdsägare som gårds-, vakt- och vallhundar. 

År 1925 blev raserna erkända av den engelska kennelklubben och när den första rasklubben “The Welsh Corgi Club” bildades, var rasen en enhetlig ras under samlingsnamnet Welsh corgi. Till och med år 1934 korsades raserna med varandra vid avel men därefter skildes de åt och blev två separata raser, Welsh corgi cardigan och Welsh corgi pembroke. 

Welsh corgi pembroke var drottning Elizabeth II favorithund sedan hon var ett barn. Under hennes tid som drottning av Storbritannien från 1952 fram till hennes död 2022 hade hon fler än 30 Corgis. 

Pembroke varianten var den första som kom till Sverige av de två och den första importerades från England till Sverige kring mitten av 1930-talet. Ungefär 30 år senare, under början av 1960-talet, importerades den första Cardigan varianten. I Sverige tillhör raserna grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar. 

Egenskaper

Den lilla Welsh corgi är en snäll hundras som gärna ställer upp på arbete. De användes ursprungligen bland annat som vallhundar som vallade långa och tuffa pass. Numera används de främst som sällskapshundar. Då det är hundras som tidigare använts som arbetande hundar kan det vara bra om man aktiverar sin hund med någon form av hundsport som exempelvis agility, lydnad och spår. 

Rasen beskrivs även som arbetsvillig, snabblärd och snäll men de kan ha viss vaktinstinkt kvar. Vissa hundar kan vara något reserverade mot främlingar. För att minska på den egenskapen kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer. 

Raserna är friska hundraser utan kända rasbundna sjukdomar.

Utseende

Corgi är en stor hund med korta ben. Pälsen på cardigan varianten är kort eller medellång, hård, rak och med underull, pälsen gör att den är tålig mot väder och vind. Pälsfärgen är blue merle, brindle, rött, sobelfärgat och trefärgat med tanteckning i brindle eller rött. Alla färger ovan är tillåtna med eller utan vita markeringar på huvud, hals, brunga, undersida, ben, tassar och på svansspetsen enligt rasstandarden. 

Pälsen på pembroke varianten är medellång och rak med en tät underull. Pälsfärgerna är rött, sobel, fawn eller svart med tanteckning, med eller utan vita tecken på hundens ben, bröstkorg och hals. Något vitt på hundens huvud och nos är tillåtet enligt rasstandarden. 

Ingen av de två varianterna kräver någon särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning/kamning efter behov. Hunden fäller oftast sin päls två gånger per år och när fällningen sker är det extra viktigt att man kammar ur hundens underull. 

Welsh corgi cardigan:
Mankhöjden för både tikar och hanar är ca 30 cm, vikten står inte i rasstandarden men vanligtvis väger de ca 11-17 kg. 

Welsh corgi pembroke:
Mankhöjden för både tikar och hanar är ca 25-30 cm. Tikarna väger ca 9-11 kg och hanhundarna ca 10-12 kg.

Tänka på innan köp av Corgi

  • De är i behov av ordentligt med aktivering 
  • De kan ha viss vaktinstinkt och vara i behov av socialisering 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor